Специалистите в архивите празнуват на 9 юни В Кърджали обявяват дарител, читател и приятел на архива за 2023 година

Гергана ДИМИТРОВА,
началник отдел „Държавен архив“ – Кърджали

През 2024 г. инициативата по повод отбелязването на 9 юни Международния ден на архивите е организирана под мотото „КиберАрхиви“. Бързото темпо на навлизането на новите технологии във всички сфери на живота и в работата на цялата администрация, създаването на нови видове документи, като електронните, изисква да се извършват и нововъведения в архивната област.

През 2023 г. ДА „Архиви“ стартира проект „Разработка и внедряване на система за е-архивиране” с участие на служители от всички Държавни архиви в страната. В различните етапи от реализирането на проекта беше разработена нормативната база от документи (наредба, изисквания, стратегия за развитие на е-архивиране и ръководства за работа с новата система), бяха обучени и над 800 броя служители от държавни и общински институции в цялата страна. Като част от екипа служители, работили по проекта, от Държавен архив – Кърджали беше отличена с грамота Бойка Васева – старши експерт.

Традиционно тогава Държавните архиви организират  различни прояви, за да покажат ролята и значението на архивите за обществото.

Тази година обявяването на номинациите в категориите за дарител, читател и приятел на архива ще се състои на 10 юни. В категорията „Дарител на архива за 2023 г.“ беше номинирана Тамара Ивановна Димитрова дарила за втора поредна година на Държавен архив – Кърджали лични документи на Иванко Маринов. Документите обхващат периода 1969-2016 г. и отразяват дейността на поета, писателя, публициста, краеведа и съвременен будител Иванко Маринов (Иван Маринов Димитров), значима личност в обществения, научен и културен живот, както на  Кърджали, така и на региона на Източните Родопи.

Дарението е второ по ред и включва документи от биографичен характер, документи от творческата дейност, като стихотворения, есета, разкази, поеми, пиеси писани в периода 1980-2011 г. Включени са също голямо количество фотодокументи,  както негови лични снимки, така и снимки от различни обществени събития и дейности.

В категорията „Читател на архива за 2023 година“ беше номиниран Любомир Красимиров Колев – ученик от 10 клас на СУ „П.Р. Славейков“ – Кърджали, направил 5 посещения и използвал 27 архивни единици. Най-младият читател до момента с интерес към историята, проучил документи по тема, свързана с развитието на медиите в Кърджали, във връзка с участието му в Национален исторически конкурс.

В категорията „Приятел на архива за 2023 г.“ бяха номинирани Мария Тенева Милчева и Гавраил Георгиев Маргаритов –  екип от е-тв,  които със своите видео репортажи и интервюта допринесоха най-много за популяризирането на дейността на архива сред обществеността.

Посетителите ще могат да разгледат и да се запознаят и с част от най-старите и ценни документи, съхранявани в масива на Държавен архив – Кърджали.

Държавна агенция „Архиви“ с нейните териториални структури е институцията, която се грижи за комплектуването, регистрирането, обработването, опазването, съхраняването и популяризирането на документалното богатство на нацията.

От 1960 г. ДА „Архиви“ е член категория „А“ на Международния съвет на архивите (International Council on Archives (ICA), световната професионална организация и участва в неговата дейност и организираните от него международни форуми. С формирането на Европейския клон на Международния съвет на архивите (EURBICA) през 2000 г., агенцията стана негов постоянен член.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *