Нови знания и умения по киберсигурност за славейковци по проект Младежка кибер сила

Проектът „Младежка кибер сила“ на Българската асоциация по киберсигурност (БАК) гостува в СУ „Петко Рачов Славейков“

Инициативата, финансирана по програма „Еразъм+“, има за цел да укрепи дигиталната грамотност и киберсигурността сред младежите в България. Обучителите, изпълняващи проекта в училищата, едно от които е СУ „Петко Рачов Славейков“ са Калина Крумова и Румяна Валчева.

„Сигурен съм в полезността от обучението, което ви предстои. Не забравяйте, вие сте посланиците на киберсигурността сред връстниците си. Вярвам във вас и ви благодаря, че сте толкова отговорни и жадни за знания“, поздрави учениците преди шестчасовото обучение директорът на СУ „ Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров.

Учениците от 8“в“ клас с класен ръководител Милен Филипов са в една от т.нар. СТЕМ паралелки в училището за шампиони. Те се интересуват живо от кибер сигурността и с удоволствие се включват в целодневното обучение по проекта „Младежка кибер сила“.

Обучението включва широк спектър от теми, включително основи на киберсигурността, управление на дигиталната идентичност, активно гражданство чрез цифрови технологии, кариерно ориентиране в сферата на киберсигурността и възможности за професионално развитие в България и ЕС.

Проектът „Младежка кибер сила“ ще обхване близо 1000 младежи в цялата страна. До края на 2025 г. ще бъдат проведени младежки обучения във всеки областен град на България. Практиката на БАК показва, че когато на младите хора бъдат предоставени знания, умения и достоверна информация, те се чувстват сигурни в онлайн пространството, правят най-добрия и информиран избор за личностното и кариерното си бъдеще.

В края на обучението участниците ще получат YOUTHPASS сертификат за преминатото обучение. Поради високия интерес към проекта, капацитетът на обучението е увеличен с 50% .

Българската асоциация по киберсигурност е основана през 2018 г. с основна цел – сигурност и защита на потребителите в интернет пространството. БАК активно разработва и предлага технологични решения в областта на киберсигурността и партнира успешно с бизнеси, академични институции и публични органи както в България, така и в международен план. Затова и СУ „Петко Рачов Славейков“ е желан партньор в инициативите. С близо 200 висококвалифицирани преподаватели и над 1600 възпитаници, училището е известно със своите изяви в науката, спорта и изкуствата. Учебното заведение разполага с модерна материална база, включваща 65 класни стаи, 10 кабинета, 4 компютърни зали и много други съоръжения.

С това сътрудничество СУ „Петко Рачов Славейков“ и Българската асоциация по киберсигурност дават началото на партньорство с широк хоризонт, който да създаде по-безопасна и информирана цифрова среда за младите хора.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *