Паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в Момчилград

Паметник на популярните приказни герои Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в центъра на Момчилград. Идеята за създаване на скулптурата е на местната общност, а целта е в града да има символ на богатството от разнообразието на културите и общностите в общината. Проектът е на Местната инициативна група „Момчилград – Крумовград“.
Фигурите на двамата приказни герои са в реален размер и са изработени от известния български скулптор Сейфетин Шекеров – Сефо.
В церемонията бяха включени изпълнение на вокалистката от ОДК – Момчилград Нур Исмаил и етюд от приказка за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, изигран от актьорите Мехмед Билял и Симеон Чаушев.
„В Момчилград от десетилетия съжителстват различни представители на различни етноси и религии. Тук ние сме заедно в делник и в празник, както ни завещаха нашите предшественици. Ние сме една пъстра общност. Паметникът на Хитър Петър и Настрадин Ходжа е символ на разнообразието на култури, което прави Момчилград неповторим“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя връчи на Сейфетин Шекеров почетен плакет за насърчаването на толерантността и разбирателството.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *