Настоящи и бивши пчеларовци от цялата страна напълниха площада в Пчеларово  на  селищния празник

Исмет ИСМАИЛ

Певческа група т. нар. „златни пчеларовски баби“ за втора година вдигна настроението  на селищния празник в Пчеларово.

Групата за обреден фолклор, създадената през 1985 г. към Народно читалище “Иван Буюклиев 1926 г“ в Пчеларово е възродена от техни потомци. Те решават да се организират и възродят славата на предците им. Именно те днес с кръшно българско хоро откриха селищния събор в чернооченското село Пчеларово, която беше наситена с богата музикална и културна програма.

Центърът на родопското село се напълни с настоящи и бивши пчеларовци от вътрешността на страната.

Поздравително слово изнесе кметският наместник Маргарита Стойкова. Тя благодари на всички за оказаната материална и морална подкрепа за реализиране на събора.

Гости на празника бяха зам.-кметът на община Черноочене Ферхад Ферхад и представители на общинското ръководство. Той поздрави присъстващите с празника и им пожела още дълги години да запазят традицията.

Той съобщи, че община Черноочене ще възроди Етнографската музейна сбирка в Пчеларово, благодарение на спечелен проект за реконструкция по процедура на Местна инициативна група „Минерални бани – Черноочене”.

Сградата, която привлича погледите на минувачите с характерната си възрожденска архитектура, над двадесет години е затворена. Част от предметите, археологическите находки от района, старите документи и снимки са пренесени в Регионалния исторически музей в Кърджали.

В селото са останали част от тъканите носии и черги, предмети от бита на пчеларовци – стомни, гърнета, хурки, вретена и др. Съхраняват се на втория етаж на местно народно читалище „Иван Буюклиев 1926” в село Пчеларово.

Надяваме се, че извън наличните експонати от местното население ще се дарят и други, за да се съхраняват за поколенията, каза зам.-кметът Ферхад Ферхад.

По-рано в салона на читалището имаше спектакъл за деца „Дядо Божил и дяволчето“ по Елин Пелин представен от Театрално-музикален център в Кърджали.

Организаторите се постараха да има участие на различни формации и денят да бъде наситен с позитивни емоции.

Със съдействието на община Черноочене, местното Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“ и Сдружение „Възраждане на Пчеларово“ организаторите не пожалиха труд и сили за срещата.

Село Пчеларово се намира там, където Източните Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле. Днес населеното място се напълни с хора, а бившите пчеларовци и гости не пропуснаха да разгледат десетките забележителности край селото.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *