В Чернооченско започнаха молебените за здраве и берекет, първият се проведе във Вождово

Исмет ИСМАИЛ

Първият от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в района, се проведе в чернооченското село Вождово.

Мюсюлманите от района се събраха на ритуала в местността „Емироглар “. Молитвата беше отслужена от местните проповедници. Те прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Събитието бе уважено от кмета на община Черноочене инж. Айджан Ахмед, председателят на Общинският съвет инж. Месру Мюмюн, Секретарят на общината инж. Рушен Фейзула и други.

Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Бостанци, Драганово, Пряпорец и Среднево.

Председателят на местното настоятелството Джевджетин Аптураман изрази признателността за оказаната помощ при подготовката на молитвата и подчерта сърдечните си благодарности на местното население и дарителите.

След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен от опитните ръце на местният майстор Фахри Мустафа.

Да помагат на майсторите се стекоха младежи-доброволци от село Вождово. Те се включиха активно и при разпределянето на храна за нагостяването на присъстващите.

Предстоят молитви в селата Възел, Водач, Дядовско, Бели вир, Паничково, Женда, Соколите, Безводно, Русалина и други населени места.

Ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *