Уникалният спектакъл «Аз съм Сириус» напомни за поетесата Ваня Петкова Дъщерята и внуците й отбелязаха в Кърджали 80 години от нейното рождение

  • Къщата в родопското село Езерово е превърната в музей

Ваня ИВАНОВА

Почитателите на литературата в Кърджали имаха шанса да присъстват на уникалния спектакъл «Аз съм Сириус», посветен на 80-тата годишнина от рождението на Ваня Петкова – поетеса, журналистка и преводачка, починала през 2009 г. Дъщеря й Оля Ал Ахмед и един от нейните внуци – Джоузеф Ал-Ахмад, представиха в понеделник в Народно читалище «Обединение» мултимедиен филм, поетичен спектакъл, изложба и поетичната антология „Аз съм Сириус“, съставена от двамата, която включва 100 подбрани творби от пет нейни стихосбирки.

Оля сподели, че издават антологията, обръщайки хронологията, започвайки от последната книга на поетесата, която излиза приживе, и завършват с една от най- ранните й книги – «Страсти» – писана през 60-те години. Правят го по този начин, защото младото поколение не чете поезия. А с книгата «Пиратски стихове», която е й първата глава от стихосбирката, антологията ще бъде по-достъпна за тях. Ще се докоснат до една изключителна пиратска поезия, бунтарска поезия, поезия на днешното време. Книгата от една година е притежание на световно известния американски актьор Джони Деп. Така се сбъдва мечтата на Ваня Петкова, той да я получи лично, защото е посветена на него.

Има и патриотичните стихове на поетесата, и посветени на различни етноси, различни нации – евреи, палестинци, на Че Гевара, с чийто баща живее врата до врата 4 години в Куба. В Хавана Ваня Петкова става доктор по испанска филология в университета «Хосе Марти», завършва с пълно отличие. Същевременно е и културно аташе в българското посолство.

Включена и книгата «Грешница» с най- хубавата й любовна лирика, забранена през 1967 година от Тодор Живков и иззета е от книжарниците.

Но младата изгряваща поетеса в комунистическа България не спира да твори и и да използва перото си в борбата срещу расизма и ксенофобията. Стихотворения като «Кой обиди черното дете», «Убиха Мартин Лутър Кинг», «Рей Чарлз», «Да живее Америка» служат като пример за това.

Изключителният борец за мир и Нобелов лауреат, президентът на Палестина Ясер Арафат е изключително поласкан от нейната поезия и стиховете й за Палестина.

Приятелите на Ваня Петкова не са много, но са приятели докрай. Един от тях е руския поет Евгений Евтушенко, с когото са по своему луди – обличат се странно, говорят странно, дуелират се в рими.

През 1983 година среща един от големите руски романисти и публицист Валентин Распутин, с когото се сприятелява и семейно го посещават многократно.

Изключителният Уилям Сароян, американски поет, от арменски произход, присъства на неин рецитал. Тази среща е описана в нейната книга «Венсеремос».

Има много силна духовна връзка с руския поет и бард Булат Окуджава, защото и двамата са гении на словото. Той й подарява една от плочите си с надпис: Сега разбирам за кого съм написал песента «Ваше величество».

Любителите на поезията на Ваня Петкова в Кърджали имаха възможност да видят непоказвани досега кадри и историческа фактология за произхода и творческия й път. Оля Ал-Ахмед рецитира незабравими стихове на своята майка. Музикално- поетичния спектакъл бе съпроводен от изложба с 38 творби, рисувани от самата поетеса, всички включени като илюстрации в антологията, както и 55 фотографии. Присъстващите си спомниха, че за последен път Ваня Петкова е гостувала в Кърджали на 6 декември 2005 година.

Оля Ал-Ахмед разказа, че нейната майка е призната за уникално явление в българската литература и поезия, а и не само: „Тя е единствената поетеса в света, номинирана за Книгата на рекордите „Гинес”, заради своя поетичен рецитал, два пъти изнесен в самолет по време на полет. Освен това Ваня Петкова, заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова, са българските поетеси, влезли в най-голямата и престижна трансконтинентална енциклопедия за жените-гениални поети.

Оля и двамата и синове

Много от творбите й са изпети – има над 25 песни, от които 7 хита. Така че в антологията може да се открият стихотворения за всяка възраст и за всеки вкус.

Оля Ал-Ахмед успява да превърне в музей дома на голямата българска поетеса в родопското село Езерово, без никакви помощи от държава, институции и фондации. Днес там гостуват любители на нейната поезия, творци, приятели, постепенно се превръща в истински творчески дом.

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Тодорка Николова каза:

    Ваня Петкова и моя брат поета и преводача Иван Николов бяха много добри познати. Имам в семейния архив две нейни книги с автограф на брат ми. Иначе имам всичките и книги, ценя нейната поезия и се радвам като журналист в окръжния вестник на Хасково „Хасковска трибуна“ да направя две интервюта с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *