Черноочене се гордее със своя европейски медалист Алпай Ибрям Състезателят по канадска борба се готви усилено за Световното през август

Валентина ИВАНОВА

Черноочене може само да се гордее, че неин жител прославя България в най-големите спортни форуми. Той е единственият елитен състезател по канадска борба в малката родопска община, завоювал е куп медали от републикански, европейски и международни игри. Преди дни Алпай Ибрям се окичи с бронз на шампионата на Стария континент, проведен в Братислава, столицата на Словения. Състезава се при хората с увредени долни крайници в категорията дясна ръка. Част е от Спортен клуб „Родопи“ – Кърджали.

Това не е първото европейско в кариерата на Алпай, а вече деветото. Най-доброто му класиране е през 2015-та, става шампион на първенството в София. Миналата година се завърна с бронз от Румъния, сега отново завоюва трето място.

На световни форуми достига до 4-5 място, малко не му достига да вземе медал.

Конкуренцията става все по-жестока от година на година, а ние вече не сме в първа младост и това си оказва своето влияние. Трябва да си даваме и за нашата подготовка – да сме реалисти. Нашите противници в по-голямата си част са професионални състезатели. Имам квота за предстоящото световно в Кишенев Молдова през август. Ще участвам в сборна категория до 80 кг. Да се готвим за медали и да се върнем без контузии, това е нашето мото за всяко състезание, заявява Алпай.

Борбеният му характер го отвежда през 2010 година в Спортен клуб за хора със сензорни увреждания „Родопи” в Кърджали, където се захваща с канадската. По време на един двубой получава тежка контузия на лявата си ръка и дълго се възстановява. През 2014 година отново се хвърля в боя, но от тогава се състезава само с дясната.

За него спортът е здраве. Той му е донесъл едно от най-хубавите неща – да обикаля и посещава държави, в които не би могъл да отиде през целия си живот. Това го зарежда културно, социално, емоционално.

Алпай живее в Габрово, работи в Черноочене вече 21 години, в Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“. По образование е бакалавър по икономика. Има шанса да се реализира професионално, въпреки своето увреждане. По рождение е със заболяване, което засяга крайниците и гръбначния стълб. Семейната среда и приятелският кръг са оказали изключително силно влияние, за да израства пълноцененно и да не страда от никакви комплекси за малоценност. Който го познава знае, че не може да бъде възприеман като инвалид. У него няма грам недоволство, гняв или чувство на неудовлетвореност. Той е един реализиран и щастлив човек, съпруг и баща на единадесетокласничка.

На церемонията „Спортист на 2023 година“

Важно е възпитанието в семейството на децата, които не са с увреждания, за да знаят как да подходят към различните, към хората с някакъв недъг. Днес подрастващите контактуват предимно на компютрите, което ограничава социалните контакти на децата с увреждания, затруднява тяхната адаптация в обществото. А за възрастните е важно да имат работа, за да имат самочувствие и сигурност. Напоследък за тях има програми в Бюрата по труда, макар и със срочни договори. Обръща се внимание, повече отколкото в предишни години, обявяват се специални работни места, коментира Алпай Ибрям.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *