Светулките на Мира Добрева долетяха в Кърджали /ВИДЕО/ Известната телевизионна журналистка представи в библиотеката първия си художествен роман

Валентина ИВАНОВА

Познатата телевизионна журналистка и водеща Мира Добрева представи в Кърджали първия си роман „Светулки зад решетките“. Във вторник вечер в Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“ тя бе топло посрещната от директорката Елисавета Кехайова и пълна зала с почитатели.

Накратко бе представена професионалната биография на гостенката. Творческият ѝ път започва в „Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ. Носител е на множество награди, сред които: „Жена на годината“ в категория „Телевизионна журналистика“, „Най-чаровна телевизионна водеща“, „Най-обичана българка“, „Най-стилна дама на България“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“. Автор е и на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ (2020).

След това в непринуден и сърдечен стил Мира Добрева разказа какво я е накарало да напише първия си художествен роман „Светулки зад решетките“, как са изградени персонажите, как се е родило името му, а думите ѝ предизвикаха емоции и въпроси сред публиката. В дискусията темите бяха същите като в книгата, свързани със зависимостите от алкохол, хазарт и др. и как тези болестни състояния се приемат сред обществото.

За да напише този роман, тя се позовава на действителни случаи, проучва немалко специализирана литература, посещава здравни заведения за хора, страдащи от зависимости. Покрай работата по ръкописа провежда консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Йоан Рилски“, а за редакторската работа намира именит съмишленик в лицето на писателя Владимир Зарев.

Авторката е разговаряла, както със зависими, така и с техни близки, всички жертви на порочния водовъртеж. Успехът на книгата е изненадал Добрева – романът е бил номер 1 в класациите по продажби цели 8 седмици. Това не й е дало самочувствието да се счита за писател.

Гласове от залата споделиха лични истории за зависимости. Представители на неправителствени организации дадоха идея на авторката да участва в превенцията срещу зависимостите сред младите хора, която тя прегърна безусловно.

Стана дума и за първата книга на телевизионната журналистка – „Столетниците – благословия или орисия“, в която разказва за интересните си срещи със 129 българи на достолепна възраст. Сред тях има и осем двойки столетници.

В края на срещата се изви дълга опашка от желаещи да получат автограф от Мира Добрева. Тя даде първия на домакина – Регионална библиотека «Н.Й.Вапцаров».

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *