Да си спомним за Васил Василев, автора на герба на Кърджали Художникът щеше да стане на 85 години днес

Нов живот

Художникът Васил Василев е роден на 16 май 1939 година в село Гледка, сега квартал на Кърджали. Той е основател на групата на художниците, заедно със Станка Димитрова, Георги Трифонов и Джемал Емурлов – Джими.

Беше главен художник на Кърджали, председател на Художествения съвет. Имаха офис в бирхалето на Дома на културата, където всеки понеделник се събираха да разглеждат, одобряват и оценяват различните проекти за украса – например за 1300 години България, за 24 май, за юбилеи на училища, къде да се поставят плакати, реклами, за външния вид на сградите и т.н. Ако днес имаше длъжност Главен художник, нямаше градът да облепен и окичен безобразно с глупости, спомня си Владимир Чукич, днес председател на Дружеството на художниците в Кърджали.

Гербът на Кърджали, създаден от Васил Василев

Журналистът Иван Бунков казва за Васил Василев: «Без него Кърджали нямаше да е този град, който беше. Не само защото тогава е главен художник на града, а защото е и душата на всяка бохемска компания. Неговото тънко естетическо чувство го държи винаги нащрек. Той мобилизира около себе си художниците и писателите, за да се чуе и тяхното мнение във комисиите, които решават облика на града. Имат офис в бирхалето на Дома на културата, където всеки понеделник се събират да разглеждат, одобряват и оценяват различните проекти.

Заедно с това Васил Василев и рисува. Цялото му родопско и беломорско мислене струи днес от картините му, който той остави. Има ги и в Художествената галерия, и в големите предприятия на града, в частни колекции, както и в някои училища.»

Васил Василев участва редовно с негови живописни работи в изложби на групата на художниците, както и в национални експозиции.

Автор е на герба на Кърджали – син щит, върху който със златен бронз е изписано името на града, а под него има стилизирано слънце и лъв.

В разцвета на силите си умира на 15 декември през 1997 година.

 

Последвай ни във Facebook

1 Отговор

  1. Историк каза:

    Лесно се разпознава, че лъвът на герба е всъщност лъвица.
    Bзаимсван е от археологична находка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *