Гаражите са най-търсените имоти в Кърджали, цените им подминават 50 хиляди лева Цели жилищни блокове се разпродават още на чертеж, твърди агентът на недвижими имоти Кадир Аптикадир

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Говори се, че Кърджали е сред градовете с най-високите цени на ново строителство в България… Какви жилища се търсят и колко струват?

– По цени на ново строителство Кърджали държи нивото на Пловдив, Стара Загора, Бургас. Цените вървят от 700 евро на кв.м в кварталите до 1000-1300 евро/ кв.м в централната градска част.

Основно се търсят апартаменти средна големина, от порядъка на 80-90 кв.м. Увеличават се по-заможните клиенти, които живеят в Западна Европа и вече имат и други имоти. Те търсят добър строител, добра локация, голяма квадратура. Влагат средства, но спрямо нуждите си, а не заради финансите. Продължава и вълната на купувачите, които искат да имат някакво жилище в града, защото идват на работа тук и им е омръзнало да пътуват. Някои фирми осигуряват транспорт, но хората предпочитат да изтеглят кредит и да си осигурят собствен дом, като по този начин ще си спестят час-час и половина всеки ден.

Разбира се, има и такива, които продават по-малките си жилища, добавят пари и купуват по-големи, защото семействата им се увеличават.

– Това растящо строителство осигурява ли и достатъчно гаражи и паркоместа, защото съвременният човек си върви с автомобила?

– Гаражите са най-търсените имоти в Кърджали. Ако питате строителите на нови сгради, първо се разпродават гаражите и паркоместата в прилежащите площи. Едно паркомясто вече струва между 10-12 и 15 хиляди лева. Гаражите се движат от 25 хиляди лева във „Възрожденци“, например, до 50 хиляди и нагоре, в центъра на града.

– При толкова нови кооперации, вероятно апартаментите в старите блокове са по-евтини, защото са амортизирани…

– Не е така. Старото строителство не отстъпва по цени на новото. Високите цени са продиктувани от голямото търсене. Търсят се и по-малки апартаменти – от студенти, от пенсионери, които са останали сами, или от семейства с пораснали деца, изнесли се от дома.

– Има ли интерес сред вашите клиенти към къщи в покрайнините на Кърджали?

– Интересът към парцели и вилни места е огромен. Търсенето е почти колкото и на апартаменти, но предлагането е малко. Затова и цените на парцели, градини и вили са много високи. Установява се разминаване между представите на купувача за колко пари би могъл да си купи такъв имот и реалния пазар. Мнозина си мислят, че за 40-50 хиляди лева ще си купят парцел или градина с вила, но вече няма такива цени. Квадратният метър далеч надхвърля 50-100 евро, в зависимост от локацията и развитието на инфраструктурата – път, ток, вода.

Появиха се клиенти, които от 1-2 години живеят в прилични апартаменти по 150-160 хиляди лева, обзаведени по последна мода, но вече са преосмислили желанията си и се насочват към самостоятелни къщи в покрайнините. Младите хора могат да работят от къщи за големи фирми със седалища в София или друг голям град, което им носи високи доходи. Но техните предпочитания се насочват към къща с дворче, където да е уютно и безопасно за децата и семейството. Това са обикновено хора на 30-35-годишна възраст, вече живели в големия град няколко години, изпитали ежедневните проблеми като липса на детски градини, трафик, шум и други подобни.

– Кърджали предлага ли такива възможности?

– Край града вече има нови жилищни зони. В района на Резиденцията се обособи една с предимно индивидуално строителство. Главатарци е такава зона, макар там да не е много ясно кое е къща за гости, кое е дом на собствениците. Над квартал „Веселчане“ към Петлино също е такъв район. Срещу Аквапарка в момента се строи един комплекс. Друг е в процес на стартиране. Ще включва 6 къщи, като цената на едната е 215 хиляди евро.

– Смятате ли, че строителството в Кърджали ще се продължава със същите усилени темпове?

– Ще продължава, докато има търсене. Виждаме, че цели кооперации се продават още на чертеж.

Снимка: Личен архив

Последвай ни във Facebook

2 Отговори

  1. Василев каза:

    Локуми!
    Търсят се балъци!

  2. Ахрида каза:

    Апартаментите са празни! Вечур са като призраци! Ще се спука и този балон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *