Община Ардино организира очни прегледи на 90 деца в детските градини

Гюнер ШЮКРИ

По инициатива на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан в детските градини „Слънце“ и „Брезичка“ бе извършен профилактичен очен скрининг. Със специален апарат от разстояние, без да се травмират малчуганите, специалистът-офталмолог д-р Ерай Дурмуш от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали прегледа 90 деца от 3 до 6 годишна възраст за диоптрични отклонения.

„Очният скрининг позволява да се идентифицират навреме децата с потенциални зрителни проблеми и те да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Скринингът не изисква физически контакт, необходимо е по-малко от минута за извършване на прегледа, след което информацията с резултата се появява на дисплея. Апаратът отчита нарушения на зрението като мързеливо око, далекогледство, късогледство, астигматизъм,

замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др“, заяви д-р Ерай Дурмуш.

Директорите на ДГ „Слънце“ и ДГ „Брезичка“ Димитрина Александрова и Къймет Мюмюн изказват своите искрени благодарности към кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за инициативата.

„Грижите за детското здраве са сред най-важните ни приоритети. Целта на тази инициатива е навременно идентифициране на зрителни проблеми при децата“, заяви кметът Изет Шабан. Той уточни, че тази инициатива ще се провежда ежегодно.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *