Очната чешма в землището на Пчеларово лекува успешно зрителни проблеми Чернооченското село крие и други забележителности

Исмет ИСМАИЛ

Старото име на Пчеларово е Гованлък или Кованлък (пчелин). Предание гласи, че в този район имало вековни дъбови гори и орехови дървета, в чиито хралупи се въдели диви пчелни семейства. Има и други версии – първоначално селището се е намирало до разклона Петелово – Николово. Там някакъв млад мъж – Никола, гледал пчелите на бея. По време на чумата хората изоставили това селище и се населили там, където е сега селото.

В центъра на селото се намира Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“. През последните години жители проведоха акция за обновяването му и то отново се изпълни с живот. В близост до читалището се намира паметникът на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Читалището

През 1940 година в парка е открит паметникът на загиналите пчеларовци в Балканската и Първата световна война. Представлява каменен блок с паметна гранитна плоча и статуя на Български войник от балканската война, с пушка с щик в положение атака „На нож“. Там се намира параклис „Света Троица“, построен през 2009 г. от семейство Вътеви, родом от Пчеларово.

Стенна мозайка на читалището

В долната махала на селото е църквата „Света Петка“. Архитектурно се открояват два строителни периода – от 1886 и 1913 г. В царския ред има 6 икони, подредени по канон. Апостолският ред има 20 икони. Иконостасът, иконите, владишкият трон и църковната утвар са типични за малките селски църкви. Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Обявена е за архитектурно-художествен паметник на културата от 19 май 1992 година.

Църквата „Света Петка“

Край църквата има старо килийно училище. В близост до църквата има голяма чешма, а край нея – следи от малък параклис. Църквата е действаща, обявена е за паметник на културата.

Паметникът на Васил Левски

От лявата страна на църквата се намира „вековен бял бор“, на над 500 години. Висок е около 25 метра, обиколката на ствола е 3,50 м. През 1984 г. става защитен природен обект.

Параклисът „Света Троица“

Сградата на старата етнографска сбирка в чернооченското село Пчеларово се руши. Община Черноочене е поела инициативата да я възроди.  В момента експонатите са прибрани и се съхраняват в читалището.

Тук е била етнографската сбирка

Водата от т.нар. „очната“ чешма в землището на селото се знае, че лекува успешно зрителни проблеми. Намира се на около 200 м югозападно от пътя Пчеларово – Минзухар, срещу чешмата „Митьов кладенец“.

Военният паметник

                                                                                                                                                                                                     🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

1 Отговор

  1. Киро черния каза:

    Не старото, а турското име. Още преди насилствената смяна на имената на турците, са сменяни имената на населените места. Които трябва да се възстановят, в най скоро време. Историята не трябва да се променя от болни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *