Честваме Свети Стефан – пръв мъченик на християнска вяра

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден на Рождество Христово – 27 декември.

Култът към този светец е голям, почитта към него – също.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

Стефановден е последният празник за годината. Според народните вярвания, той затваря цикъла на отминаващата година и отворя път на идната.

В превод от старогръцки език Стефан означава „венец“ и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. На празника семейството се събира пред икона на Свети Стефан около обща трапеза с месни ястия.

Свети Стефан житие

Стефан е един от седемте ученици на Исус Христос, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина.

Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си.

Св. Стефан е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон и старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим – в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Мъченикът коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: „Господи, не им зачитай този грях!“ Тялото му е оставено на зверовете и птиците. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

През V в. част от мощите на Свети Стефан са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Икона на Свети Стефан

Свети Стефан е покровител на църковния клир. Към него молитвено се обръщат за помощ при вразумяване на невярващи близки и хора попаднали в секти.

Икона на Свети Стефан помага за изцеление на душевните и телесните болести. Особено помага за изцеление на хора с болести на кръвта. Християните вярват, че Св. Стефан присъства невидимо сред хората и помага да се придобие истинска вяра.

Традиции и обичаи на Стефановден

Един от основните обичаи, свързани със Стефановден, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Традицията повелява младите семейства да ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

Според поверието от Стефановден се поставя началото на „мръсните дни“, които свършват на Богоявление.

През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимир, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко и други.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *