Малчугани научиха как малката Богородица прекрачва прага на храма (ВИДЕО) В музея отбелязаха Деня на християнското семейство

  • Показаха празничната икона, част от фонда

Валентина ИВАНОВА

Екипът на Регионалния исторически музей събра във вторник кърджалийци на големия християнски празник Въведение на Света Богородица в храма, известен още като Ден на християнското семейство. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу.

Уредникът д-р Мария Спиридонова, специалист по християнско изкуство, разказа пред дошлите деца и млади хора историята на празника. Припомни живота на праведното семейство Йоаким и Ана, които живяли 50 години заедно и правили само добрини, но нямали деца. След като последвали съветите на Ангела, те се сдобили с малката Мария, като дали обет да тя да се посвети на Бога.

Днешният ден учи децата да слушат родителите си, а родителите не трябва да се грижат децата им само да са здрави и облечени, а да изграждат у тях доброта и чувство на уважение и послушание към възрастните, разказа д-р Спиридонова.

Темата Въведение на Света Богородица в храма присъства трайно в световното изобразително изкуство. За радост на кърджалийци, икона със същия сюжет е част от фонда на музея. Тя бе извадена и експонирана специално за случая и даде възможност на присъстващите да се докоснат до богатствата, които се съхраняват в институцията.

Иконата е датирана от 19 век. Авторът е известен – той е Константинос Алексиу.

Деца от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ изпълниха празнични песни.

Снимки Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *