Червените съветници в Кърджали паднаха от 5 на 3, но БСП отчита подем Милко Багдасаров отстъпи мястото си в местния парламент на младата партийна надежда Константина Карабоюкова

Валентина ИВАНОВА

На отминалите местни избори БСП отчита увеличение на спечелените гласове в област Кърджали, като мери резултата си с парламентарния вот през април 2023 година. Според областния председател Милко Багдасаров, това е правилното сравнение, понеже числата отпреди 4 и повече години не носят реалната електорална информация.

Сравнявам резултатите с вота за народно събрание, проведен преди броени месеци, тъй като преди 4 години демографската картина в  областта беше по-различна, обяснява червеният лидер.

В областта получихме близо 800 гласа повече спрямо последните парламентарни избори. В община Кърджали имахме 1300, а сега 1547. Сравнявам резултатите с вота за народно събрание, тъй като преди 4 години демографската картина беше по-различна. Увеличението говори за подем в нашите редици, обяснява Багдасаров.

На 29 октомври социалистическата партия участва с кандидатски листи за общински съветници във всичките 7 общини на областта, като в три от тях – Кирково, Крумовград и Кърджали, издигна и кандидат-кметове.

БСП заложи в Кърджали на млад кандидат за кмет в лицето на Константина Карабоюкова. Това увеличи интереса сред симпатизантите, предимно в нейната възрастова група. От местната организация дори твърдят, че се забелязва наплив за членство в партията от страна на млади хора.

В няколко кметства се състезаваха кандидати за кметове. В две от тях БСП стигна до балотаж, като спечели в Божурци, община Черноочене, а загуби с 10 гласа в Аврен, Крумовградско.

В общинския съвет на Кърджали през 2019 година социалистическата партия присъства със 5 свои представители, а през новия мандат ще участва само с 3.

Като водач на червената листа областният лидер Милко Багдасаров получи право да влезе в местния парламент, още повече че получи и 622 преференции. Той обаче се оказа и даде път на третата Константина Карабоюкова със 115 предпочитания, която стана общински съветник от БСП заедно с Теодора Каракостова и Есен Устренска.

Уникалният жест на лидера подкрепи линията, около която социалистите се обединяват и преди, и след местните избори. Те ясно виждат, че пътят на БСП е отваряне към младите хора.

В Крумовград БСП запазва броя на съветниците – 2. В Кирково в миналия мандат имаше 1 представител в местния парламент, сега не достигнаха само 2 гласа, за да влезе отново един.

Демографската картина в областта подсказа доминацията на ДПС във всичките 7 области далеч преди изборите, смята областният лидер на БСП. Според него, мнозинството в общинския съвет трябва задължително да се вслушва с мнението на малцинството, за да не заприлича на една управляваща партия отпреди 35 години.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *