Bloomberg: САЩ искат обяснения от Полша за спирането на военната помощ за Украйна

Според високопоставен служител от американската отбрана САЩ искат разяснения от Полша относно подкрепата си за Украйна, след като полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната, която е ключов съюзник, може да спре военната помощ за Украйна, съобщава Bloomberg, цитирана от „Фокус“.

Служителят, пожелал анонимност, е заявил, че Полша остава ангажирана с подкрепата за Украйна, но точната позиция на страната не е ясна. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви по-рано тази седмица, че страната е спряла доставките на оръжия за Украйна, което ескалира спора с източната й съседка, който подкопава жизненоважен съюз в борбата на Киев срещу Русия.

По-късно Варшава обяви, че Моравецки е бил цитиран неправилно и всъщност е казал, че Полша няма да дава новото въоръжение, с което модернизира армията си. Иначе предварително договорените доставки щели да продължат.

Дипломатически източник в Европа е заявил пред Bloomberg, че полските дипломати са уверили частно чуждестранните си колеги за продължаващата военна подкрепа на Полша за Украйна, дори и в по-малък мащаб.

Източникът е добавил, че загубата на подкрепа за Украйна от Полша може да се окаже катастрофална за украинската военна кампания, тъй като заплашва да подкопае единството на НАТО.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *