Полша: Не искаме украинско зърно! Няма да слушаме Берлин и Туск

Полша ще наложи от полунощ удължаване на забраната върху вноса на украинско зърно, след като Европейската комисия реши днес да не предприема такава стъпка.

„Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП, предаде БТА.

„Ще удължим тази забрана (. . .) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер“, заяви Моравецки, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес стана ясно, че българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „Копа и Коджека“, се включва в националния протест на земеделските производителите. Решението е взето от Управителния съвет на организацията, заяви председателят Георги Стоянов в съобщението до медиите. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат на 18 септември от 10:00 часа, като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира пет основни искания към управляващите.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *