Украйна очаква F-16 да влязат в боевете още тази зима Според информация, публикувана в американския вестник The Wall Street Journal

Според информация, публикувана в американския вестник The Wall Street Journal и цитирана от негови източници в украинското военно ръководство, военновъздушните сили на Украйна може да започнат използването на изтребители F-16 в бойните действия още тази зима. Планът включва обучение на украински пилоти от страна на американски специалисти, които ще бъдат изпратени за обучение във военновъздушна база в Аризона.

Според официалните лица, цитирани от вестника, малка група от до 10 украински пилоти, говорещи английски, ще могат да бъдат обучени в рамките на пет месеца. Освен обучение на пилотите, създаването на условия за логистична поддръжка на изтребителите е също предизвикателство. Вестникът също подчертава, че американските официални лица са по-предпазливи в оценката на възможните срокове за въвеждането на F-16 в активната украинска служба, предаде „Фокус“.

Прогнозата на някои представители на САЩ е, че украинците може да започнат бойното използване на F-16 в средата на 2024 година или дори по-късно.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *