Традиционното байрамско кафе събра кмет, поп и мюфтия на празника Отправяме послание за мир и разбирателство, казва инж. Хасан Азис

Нов живот

«Едно кафе се помни 40 години“, гласи стара турска поговорка, зад която стои древна истинска история за човечността, разбирателството, съпричастността и споделеността, които спасяват човешки живот.

По повод Курбан Байрам и след сутрешната празнична молитва, по традиция в центъра на Кърджали кметът инж. Хасан Азис сподели традиционното байрамско кафе с отец Петър Гарена, с районния мюфтия Басри Еминефенди, с Лятиф Расим – председател на ОбС на ДПС Кърджали, с Юсеин Ахмед – председател на законодателния орган на общински съвет – Кърджали, с Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на община Кърджали, и с общински съветници от листата на ДПС Кърджали.

С това градоначалникът спази една кърджалийска традиция от близо 20 години.

Чрез нея тук, в сърцето на града, отправяме послание за мир и разбирателство, за приятелство, добросъседство, за съпричастност и солидарност.

През годините това послание отдавна надхвърли границите на града ни, на общината ни, на страната ни, и вече е пример за подражание в цяла Европа и по света. Традиционното сладко кафе на сладки приказки започна като ритуал по моя инициатива веднъж годишно, а днес с радост се събираме заедно на всеки мюсюлмански или християнски празник.

С аромата на кафе се освежаваме, усмихваме, вдъхновяваме, а и силата на силата на напитката е не в това къде, как и по какъв повод я употребяваш, а в каква компания.

В Кърджали винаги хората около кафето са добри и истински!

Всеки празник, който прекарваме заедно, ни дава спокойствие и вяра, че уважаваме и ценим, че съпреживяваме празниците и делниците си заедно; че градим общия си дом с мисъл за бъдещето, и че оставяме на децата си достоен пример да подражание.

Кафето по традиция е сладко – за да ни напомня колко е сладък животът, когато е в мир, разбирателство и споделеност! Това написа инж. Хасан Азис в своя фейсбук профил.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *