ЧВК „Вагнер“ е напуснала Ростов на Дон, Пригожин ще живее в изгнание в Беларус

Бойците на ЧВК „Вагнер“ започнаха да напускат територията край щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, предаде ТАСС.

Според кореспондент на ТАСС за момента са заминали няколко пикапа на „Вагнер“.

Танковете и тежката техника за момента остават на местата си.

Жителите на Ростов на Дон, събрали се пред сградата на Южния военен окръг, аплодират и се прегръщат бойците, сред които е и лично създателят на групировката Евгений Пригожин. Напрежението, запазвало се през последния ден, спадна.

Хора във военни униформи опаковат снаряжението си, разпределят се по превозните средства и напускат позициите си. Очаква се лидерът на „Вагнер“ да се отправи към Беларус, като това бе съгласувано с президента на страната Александър Лукашенко.

От Кремъл пък обявиха, че Пригожин има думата на Владимир Путин, че ще достигне дестинацията си безпроблемно.

Вечерта на 23 юни в Телеграм канала на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин бяха публикувани няколко записа. Той заяви, че по неговите сили са били нанесени удари и обвини за това военното ръководство на Русия. Във връзка с тези заявления руската ФСБ започна наказателно производство за призиви към въоръжен бунт.

Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията за нанасяне на удари по „тиловите лагери на „Вагнер“.

Освен това ФСБ призова бойците на частната военна компания да не изпълняват заповедите на Пригожин и да вземат мерки за задържането му. Как реагираха световните лидери на бунта срещу Путин?

В обръщението си към гражданите руският президент Владимир Путин нарече действията на ЧВК „Вагнер“ въоръжен бунт и предателство, като увери, че мерките срещу бунтовниците ще бъдат строги.

Вечерта президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласувано с Путин, проведе разговори с Пригожин, в резултат на които беше изготвен план за деескалация на ситуацията.

По-късно Пригожин заяви, че „Вагнер“ обръща колоните, които се насочваха към Москва, и се изтегля обратно към полевите си лагери. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва спира делото срещу Пригожин.

Изтеглянето на „Вагнер“ е станало организирано и без мародерство.

Кремъл разкри, че на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин ще бъде разрешено да напусне Русия и да замине за Беларус и че обвиненията, свързани с подстрекаване към въоръжен бунт срещу него, ще бъдат свалени. Това е било договорено при преговори с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Основателят на ЧВК „Вагнер“ ще живее в изгнание в Беларус

Освен това на всички негови военнослужещи, които желаят да се присъединят към руската армия, ще бъдат предложени договори с руското министерство на отбраната, съобщи още Кремъл.

Окупацията на Ростов на Дон от „Вагнер“ продължи по-малко от 24 часа.

Пристигналата на мястото полиция беше посрещната с думите „предатели“ и „позор“.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *