Карадайъ: Важно е да заявим открито – ако българският етнически модел е дефектирал, как продължаваме

Важно е да заявим честно и открито – ако българският етнически модел е дефектирал, с какъв модел продължаваме напред.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на среща „Към избори за Европейски парламент през 2024 г“.

Срещата е организирана с подкрепата на партия АЛДЕ и в нея участват лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, Анна Щюргх – член на комисията за изготвяне на манифеста на АЛДЕ, доц. д-р Харалан Александров – социален антрополог, Антоанета Асенова – член на борда на директорите на Европейския либерален форум и др.

От регион Кърджали в срещата участваха зам.председателят на партията инж. Хасан Азис, областният лидер на партията Ресми Мурад, кметът на Черноочене Айдън Осман и депутати.

 

Модел, който не се развива, дефектира и тук вече идва големият въпрос за либералите – какъв отговор ще дадем ние, либералите, за развитие на този модел за толерантност и заедност, подчерта председателят на ДПС.

Ние, либералите, имаме ли модел за решаване на етнически проблеми и конфликти, ние, либералите, имаме ли напълно осъзната концепция за ефективно противопоставяне на радикал – популисти, които налагат основно омраза в обществата ни. Има и още въпроси, допълни Карадайъ и попита има ли криза на толерантността, има ли материална база на толерантността в социо-културен смисъл, отговаря ли философията на заедността на съвременните европейски политически реалности и ценностни отношения, отговаря ли социо-културната база на толерантността и заедността на съвременната динамика на идентичностите в глобализиращия се свят“, зададе базини въпроси Кардайъ.

„Живеем в смутни времена“, каза Карадайъ и посочи параметрите на днешното време, висока инфлация, обедняване, които водят до тревожност, а тва пък създава среда на радикализъм, противопоставяне, омраза и търсене на вина.

От историята знаем, че универсалният виновник са малцинствата, а най-големите виновници са техните лидери и представители. При всички големи социални размествания има победители и победени, по аксиома обаче цената се плаща от малцинствата, каза още той.

Така беше и в края на комунистическия режим в България, каза още Карадайъ и припомни създаването на нелегална организация от Ахмед Доган през 1985 г. под мотото „Борба без оръжие“. По думите му след падането на режима през 1989 г. целият свят е очаквал междуетнически конфликт в България, но е било създадено ДПС под мотото „Не на реваншизма, да на толерантността и заедността“.

Българският етнически модел, който им за основа толерантността и заедността, стана единственият конвертируем политически продукт на България, допълни той. Този модел беше необходимото и задължително условие за членството на България в НАТО и ЕС, добави още Карадайъ. България беше модел за постигане на етнически мир на база ценности, каза още той.

Оказва се, че след 33 години демокрация, само ние от ДПС градим държава на основата на българския етнически модел, другите партии го приемат в най-добрия случай за даденост и играят на тънката струна на предразсъдъците на мнозинството, отричайки българския етнически модел, градят отношения на противопоставяне, разделение и омраза, каза Карадайъ. По думите му този манталитет се оказва, че е по-силен от толерантността и заедността.

Глобалният ред е на кръстопът между демокрация и авторитарни режими, свидетели сме на популизъм, който разчита на лъжата, противопоставянето, разделението, омразата, принудата, цензурата, за да ограничава политическите, гражданските и човешките права и свободи. По думите му се наблюдава нарастващо разочарование от демокрацията и все по-голямо привличане към радикалната ефективност.

Ние ще бъдем силна общност, ако всички имаме усещането, че сме справедливо представени на основата на еднакви, равни възможности, независимо от произхода си, добави Карадайъ.

 

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *