В Паничково стотици от близо и далеч се събраха на земляческа среща

Исмет ИСМАИЛ

Десетки от близко и далече се събраха на молебен за здраве и берекет в чернооченското село Паничково, което е от са първите за сезона.

Организаторите, начело с кмета на населеното място Бекир Али положиха сериозни усилия, за да се съберат хора от различни краища.

Ритуалите са истински празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.

В село Паничково ритуалът ежегодно се превръща в земляческа среща.

Сърбаха се над 650 души от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция.

Срещата бе вълнуваща за настоящите жители, гости и наследници на различни родове на махалите на китното чернооченско село.

Радостното е, че от различни краища дойдоха потомци на наши земляци, сподели кметът на села Паничково Али Бекир. Той се надява традиционната земляческа среща с молебен да продължи още дълги години.

Събитието в Паничково бе уважено от кмета на община Черноочене Айдън Осман и народният представител от кърджалийската листа на Движението за права и свободи Елван Гюркаш, с корени от това село.

Те поздравиха присъстващите и им благодариха, че успяват да запазват традициите и добрите взаимоотношения в общността.

Организатор на проявата е джамийското настоятелство със съдействието на кметство Паничково.

Членовете на настоятелството изразиха признателността си на младите, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от

опитните ръце на местни майстори.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *