Путин показа чернова от мирното споразумение и обвини Киев, че отказва преговори с Москва

На среща в Санкт Петербург с лидерите на африкански държави президентът на Русия Владимир Путин изрази готовност да разгледа предложения от тях мирен план за Украйна. В същото време той обвини Киев, че се отказва от преговори с Москва.

Владимир Путин показа на африканските си колеги чернова на мирното споразумение, което беше съгласувано по време на руско-украинските преговори в Истанбул в края на март миналата година. Той увери, че документът е бил подписан от ръководителя на украинската делегация. И допълни, че украинската страна се е отказала от споразумението след изтеглянето на руските войски от района на Киев.

Освен това Путин заяви, че обявяването на независимост от така наречените Донецка и Луганска народна република, признаването им от Русия и нейните последващи действия напълно съответствали на Устава ва ООН, допълва БНР.

Руският президент посочи, че износът на селскостопанска продукция през украинските черноморски пристанища нямало да реши световната продоволствена криза.

Според него едва около 3% от тази продукция достигали до най-бедните и нуждаещи се страни в Африка, а над 37% оставали в Европейския съюз. Той каза още, че Русия е извеждала деца от зоната на конфликта, за да ги спаси и увери, че няма нищо против те да бъдат върнати на родителите им.

Представителите на африканските страни, пристигнали на мирна мисия в Санкт Петербург от Киев, не са предавали никакво послание на руския президент Владимир Путин от украинския му колега Володимир Зеленски, заяви прессекретарят на Кремъл, цитиран от ТАСС. „Не“, отговори президетският говорител на въпрос по темата, зададен му от журналисти.

По време на срещата с Путин южноафриканският президент Сирил Рамапоса представи десет точки, създаващи според африканската мисия за мир, основа за уреждане на украинския конфликт. Това са: решаването му по мирен, начало на преговори и намаляване на напрежението, осигуряване на непрекъснатост на доставките на зърно и торове, хуманитарна подкрепа за пострадалите, гаранции за сигурност, размяна на пленници и следвоенно възстановяване.

Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че това, което африканските държави са представили, са били десет точки, съдържащи принципни положения и констатации, но по думите му не е било представено нищо конкретно, което да е официално „формулирано на хартия“, допълва БТА.

Той допълни, че Москва споделя основните подходи на африканския мирен план, но същевременно говорителят на Кремъл Песков заяви, че той е труден за реализиране, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *