Зекявет Мустафа дава живот на преждите с  ръчно плетени играчки

Исмет ИСМАИЛ

Освен добра библиотекарка в Народно читалище „Пробуда 1952 г.“ в село Черноочене отдадена на работата си, Зекявет Мустафа е и изкусен талант по ръчно плетене на играчки на една кука.

Неин щанд имаше и на селищния празник в чернооченското село Пчеларово.

Изкуството е японско и се нарича „Амигуруми“. То изисква търпение и сръчност и е изкуство за търпеливите и сръчните, казва Зекявет Мустафа. В ръцете на майстора оживяват всякакви фигури и предмети в миниатюрни и по-големи размери.

„Амигуруми“ е сравнително ново изкуство – за него се заговаря между 1970 и 1980г.

Родината на увлекателното занимание е Япония, където хората са се научили да плетат малки играчки с декоративна цел.

Играчките амигуруми не са големи – на височина достигат между 2 и 15см. Най-често приемат формата на животни, но могат да са и най-различни предмети, например аксесоари.

Самата фигурка има цилиндрично тяло, голяма глава и много малки крайници, които се плетат на една кука по отделно и накрая се сглобяват с помощта на игла и конец. Слагат се и очи от копчета, мъниста или други подходящи материали.

Освен това имат и пълнеж – обикновено от памук или полиестер, а понякога и от малки пластмасови топчета.

Амигуруми играчките могат да се превърнат в идеален подарък за всеки рожден ден или специален празник. Използват се предимно с естетическа цел – за декорация на дома, но хората са открили и други приложения за някои от по-дребните модели. Често се превръщат в аксесоари, прикрепени към телефони или чанти.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *