Възпоменателен митинг – мевлид в памет на Кязим Паша

Гюнер ШЮКРИ

С Възпоменателен митинг – мевлид и поднасяне на венци и цветя в ардинското село Бял извор бе отбелязана 51-ата годишнина от невинната гибел на Кязим Паша. Той е прострелян през пролетта на 1972 година по време на т.нар. „Възродителен процес“ срещу насилствената смяна на имената на турското население. Кязим Паша е човекът, който не е искал да се посегне на изконното му право да има свой роден език, своя вяра, свое етническо самосъзнание.

Пред възпоменателния паметник – чешма в центъра на родопското село се събраха стотици граждани от района на Бял извор, както от кърджалийска и смолянска област.

Възпоменателното събитие уважиха синовете на Кязим Ибрахим Паша – Басри и Ибрахим, които живеят в Бурса, зам.- председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председателят на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил, областният председател на ДПС Ресми Мурад, кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, народният представител от ДПС инж. Павлин Кръстев. В митинга участваха още Ердинч Хайрула и Мукаддес Налбант, бивши народни представители от ДПС, кметовете на Момчилград, Кирково и Черноочене – Илкнур Кязим, Шинаси Сюлейман и Айдън Осман, председателят на Общинския съвет на Ардино Сезгин Байрям,

зам.-председателят на Областния съвет на Младежко ДПС-Кърджали Кадир Мустафов, бившият главен мюфтия Фикри Сали, заместник- районният мюфтия Сурай Мустафа, членът на Управителния съвет на Сдружението на Ардинци в Бурса Юсеин Касапоглу, председателят на Сдружението на балканските изселници в Маниса Алтан Хафъзисмаилоглу, председателят на Сдружението на крумовградчани в Бурса Йълмаз Мутлу. Тук бяха още общински председатели на ДПС, председатели на Общински съвети от Кърджалийска област, общински съветници, кметове на населени места, членове и симпатизанти на ДПС.

В своето слово кметът на община Ардино инж. Изет Шабан заяви, че днес тук се връщат 51 години назад, за да си спомнят и не забравят асимилационната политика на един режим през онези времена. „Тази политика на насилствено отнемане на идентичност и вяра на най-изконни човешки права започнала през 60-те години на миналия век и завършила през 1985 година през погледа на днешното време се явява най – тъмната и срамна част от историята на България. Но за съжаление тези събития все още не  намират своето достойно място в съвременната Българска история. През месец май ние обикновено отбелязваме майските събития от 1989 година, които станаха и катализаторите на демократичните процеси в нашата страна“, заяви инж. Изет Шабан. Той подчерта, че като представители на ДПС в местната власт въпреки трудното време, в което живеят успяват да постигнат сериозни резултати в сферата на: туризма, повишаването на качеството на жизнената среда, благоустрояването на населените места, водоснабдяването, образованието  и нейната инфраструктура, спортната инфраструктура , културата, здравеопазването, модернизацията и създаването на благоприятни условия за развитие на микро, малък и среден бизнес, предоставянето на разнообразни социални услуги, енергийна ефективност и ВЕИ, управление на отпадъците и озеленяване и др. Освен това всяка година инвестират във всяко населено място.

„Тази година Община Ардино бе наградена с Отличителен знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете в Република България. За първи път Община Ардино бе удостоена с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа през 2022”. Община Ардино спечели и приза за Туристическа дестинация за 2022 година“, заяви инж. Изет Шабан.

Зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис отбеляза, че пред чешмата – паметник на Кязим Паша отдават почит към паметта и саможертвата на един обикновен човек, превърнал се в символ, в пример за вярност към езикова, верска и културна идентичност. „Днес, с възпоменателното събитие по повод 51-та годишнина от кончината на Кязим Паша, ДПС-Ардино засвидетелства верността си към утвърдената традиция 20 май да бъде ден на почит и дълбок поклон пред паметта на един достоен човек и гражданин. Радвам се, че с всяка изминала година хората, които идват да почетат този ден, стават все повече. С почитта към паметта на жертвите на Възродителния процес, и пострадалите от ограничаването на правата и свободите на хората в България, ДПС твърдо заявява, че историята няма да бъде забравена!“, заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Народният представител инж. Павлин Кръстев предаде на присъстващите специалните поздрави на председателя на Движението Мустафа Карадайъ и на цялата парламентарна група на ДПС. „Всички очакват какво ще се случи в Народното събрание. ДПС право всичко възможно да се сформира редовен кабинет и да може дневният ред на Ак пънар (Бял извор) да бъде дневен ред на Народното събрание, така, както сме обещали. И няма да отстъпваме нито една крачка назад от това, което ви сте поискали от нас“, заяви Павлин Кръстев.

Областният председател на ДПС Ресми Мурад отбеляза, че тази година поради актуалната и тежката политическа ситуация в българския парламент председателят на ДПС Мустафа Карадайъ не можа да присъства на мероприятията в Джебел и Бял извор, но ние като политическа организация и Областният съвет сме тук за да бъдем заедно и да отдадем почит на жертвите на Възродителния процес. Горд съм от факта, че всички мероприятия в областта се почитат и се отбелязват подобаващо. Благодаря ви, че сме заедно. Вярвам, че и в бъдеще ще бъдем заедно и в трудни и в празнични моменти“, заяви Ресми Мурад.

Заместник-районният мюфтия Сурай Мустафа отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния процес. Политици и гости поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Кязим Паша. Преди началото на възпоменателния митинг с кратък рецитал деца от Бял извор представиха стихове от местни поети с техните съкровени човешки послания. На присъстващите беше раздаден курбан за здраве.

Митингът бе организиран от Общинския съвет на ДПС-Ардино с председател Шахин Байрамов.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *