Д-р Мария Стойчева от Момчилград получи медал за заслуги към БЧК Доброволците от област Кърджали отбелязаха Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Нов живот

В навечерието на 8-ми май – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец членове на Областния съвет на БЧК в Кърджали, доброволци, партньори, представители на местната и държавна власт и служители се събраха, за да отбележат празника на най-голямата хуманна организация в света. Тази година празникът бе троен, защото БЧК – Кърджали отбелязва 15-годишния юбилей на емблематичния за организацията доброволен „Екип 254“ и 15 години от влизане в експлоатация на новото крило на „Хоспис Червен кръст“ ЕООД.

Официалното тържество бе открито с демонстрация по първа помощ на доброволци на БМЧК от клуб „Шампиони в доброто“ към СУ „П.Р.Славейков“ – Кърджали.

Кратък емоционален филм пресъздаващ историята на жените на Екип „254“, които вече 15 години са причина за усмивките по лицата на хората и допринасят за положителния имидж на областната организация, пренесе гостите на събитието в далечната 2008 година, когато с финансовата подкрепа на Испански Червен кръст, БЧК – Кърджали стартира шестмесечен проект “Привличане и включване на доброволци за обгрижване на възрастни хора по домовете и в Дом за стари хора с хоспис”, в рамките на който 20 жени с различни професии отработиха 1 571 часа доброволен труд, обгрижвайки настанените в ДСХ и Хоспис “ЧК”, изграждайки екип с общи ценности, който и до днес носи името на проекта – „Екип 254“.

След емоционалния филм за работата на Екип 254 през годините, новоназначеният управител на „Хоспис Червен кръст“ ЕООД Стела Каракашева направи кратко представяне на дейността на социалната услуга.

По време на честването Председателят на Областната организация на БЧК и член на Националния съвет проф. д-р Тодор Черкезов връчи традиционните отличия на изявени доброволци и членове на областната организация.

За активна дългогодишна работа и значим принос и подкрепа за БЧК с отличието „Медал за заслуги – БЧК“ бе наградена д-р Мария Стойчева, председател на Общинската организация на БЧК – Момчилград за периода 1986 – 2016 година, по настоящем член на Общинския съвет на организацията.

За активна червенокръстка работа и големи заслуги за организацията със званието „Заслужил деятел на БЧК“ бе отличена Пепа Чолакова – експерт в Секретариата на Областния съвет на БЧК – Кърджали от 1998 година. Званието „Отличник на Червения кръст“ получиха доброволките на „Екип 254“ – Кирилка Петкова и Людмила Радева– Нурадиян, а със званието „Млад отличник на ЧК“ бяха отличени доброволците от клуб „Вяра“ към духовно училище гр. Момчилград – Кевин Кадиев и Джемиле Ибрахим.

„Благодарствен диплом на БЧК“ за значим принос към дейността на областната организация получиха общинските структури на БЧК- Кирково и Черноочене.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *