Родното село на Капитан Петко привлича в Гърция стотици българи Екскурзоводите Георги Кючуков и Танасис Гуридис създават трайни контакти, мислят за бъдещо сътрудничество

Валентина ИВАНОВА

Новата дестинация „По стъпките на капитан Петко войвода“, анонсирана през февруари от екскурзоводите Веселина и Георги Кючукови, бързо набира популярност. Само за два-три месеца десетки българи от София, Пловдив, Бургас, Варна, Перник посетиха знаковите места в Гърция, свързани с живота на легендарния революционер. Вече има заявки и за лятото.

Първите туристи, преминали по маршрута са били от Кърджали. Посетените места са ги развълнували, не само заради Войводата, а и защото там се намират родните селища на техните предци. От Доган Хисар, родното село на Капитана, са корените на много тракийци, чиито потомци днес живеят в Кърджали.

Създадохме трайни контакти, които са отправна точка за сътрудничество между България и Гърция, смята Георги Кючуков.

Кючуков и Гуридис

Голямо предимство за българските туристи е срещата им с местния екскурзовод Танасис Гуридис, който работи заедно с кърджалийските екскурзоводи. Говори прекрасен български и е изключителен познавач на региона. Археолог и изкуствовед по професия, той е шеф на дирекция в общинската администрация на Суфли.

Маршрутът „По стъпките на капитан Петко войвода“ включва Мароня, наречена столицата на Капитан Петко войвода, защото тук той води важни битки. Освен това е свързан с градчето и емоционално  – оттук е неговата голяма любов. Туристите посещават и Александруполис /старо име Дедеагач/, където също е бродил именитият българин. Екскурзоводите са предвидили нощуването на групите да става в родното село на войводата Доган Хисар, днес Есими. Така туристите могат да почувстват атмосферата на едно бунтовно българско село от 1920 година. Гръцките историци през 1882 година го наричат център на българската пропаганда.

За съжаление, къщата на Капитан Петко не е запазена. Собствениците на единствения хотел в селото са аранжирали кът с бюст на Войводата и със снимки. Там е и най-подходящото място, където българите му отдадат своята почит, обяснява екскурзоводът.

Голямо предимство за българските туристи е срещата им с местния екскурзовод Танасис Гуридис, който работи заедно с кърджалийските екскурзоводи. Говори прекрасен български и е изключителен познавач на региона. Археолог и изкуствовед по професия, той е шеф на дирекция в общинската администрация на Суфли. Градчето е център на коприната в Северна Гърция и има прекрасен музей, показващ развитието на този отрасъл, който си струва да бъде видян.

С много история се срещат посетителите и в Димотика. Градът е бил столица на три империи: на османците, когато стъпват на Балканите, късна византийска столица и за кратко столица на Шведската империя, когато крал Карл XII управлява оттам.

Маршрутът преминава на връщане през ивайловградското село Плевун, спасено от Капитана през 1878 година. Само с няколко души от четата си той отблъсква дерибействащите в Източните Родопи орди на Сенклер в решителна битка. Селската черква „Св. Св. Пантелеймон и Елена“ е една от най-големите в община Ивайловград и се съхранява в безупречно състояние от малцината останали жители. По фасадата още личат следите от куршумите от сражението. Местните хора се отнасят с изключително уважение към името и делото на войводата. Паметникът пред църквата също се опазва добре.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

2 Отговори

  1. Петя Христова каза:

    Благодарение на Георги Кючуков се усетих българска потомка на предците ни живели по тези места.Посетете тези български земи.
    БЛАГОДАРЯ.

  2. Маргарита Андреева каза:

    Моля, напишете кой Туроператор организира екскурзиите, от къде се тръгва и евентуални дати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *