Кметът инж. Хасан Азис дари икони на всички православни храмове в Кърджали

Нов живот

По случай най-големият християнски празник Възкресение Христово д-р инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали  дари икони на Св. Св. Кирил и Методий на православните църкви в Кърджали. Иконите са точно копие на единствената подобна, която се намира в Желязната църква в Истанбул.

„Благодаря на Отец Петър от Енорийския православен храм “Св. Георги Победоносец”, който прие дарението на иконата, заедно с още една на Св. Георги; на отец Боян Саръев от храм „Св. Успение Богородично“; на отец Николай от манастир „Свети Йоан Предтеча“, и на отец Марин от църквата „Свети Архангел Михаил” в Резбарци. В годините назад моята лична традиция за дар на църкви в Кърджали е поредно затвърждаване на уважението и любовта, които споделяме в града ни.

Избрах точно иконата на Светите Братя Кирил и Методий, защото те са смели проповедници на християнството и основатели на езика и културата на славянските народи, и са канонизирани за светци именно за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език.
Независимо от вярата, нека никога не забравяме смелото им дело, което не се е спирало пред пречките, и което е начертало пътя на България за векове напред!“, каза още Хасан Азис.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

1 Отговор

  1. Компетентен каза:

    Как така двамата братя са основатели на езика и и културата на славянските народи. До тогава славяните са се разбирали с мимики и жестове ли? И са нямали култура?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *