ЧУДОТО СЕ СЛУЧИ: В 14:53 часа българско време Благодатният огън снизходи в Йерусалим Отец Петър ще го донесе тази вечер в централния храм „Свети Георги Победоносец“ в Кърджали

Нов живот

На Велика събота, малко след 14.50 ч., чудото се случи – Благодатният огън снизходи в църквата при Божи гроб в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх бе този, който влезе в параклиса, а всички богомолци притихнаха.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

F

Днес около 19-19:30 часа се очаква да кацне правителственият самолет на летище „София“, с който пътуват пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Стерозагорският митрополит Киприан, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

Отец Петър ще донесе тази вечер Благодатния огън в централния храм „Свети Георги Победоносец“ в Кърджали.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *