И добротворците на Младежкия Червен кръст от областта казаха НЕ на тормоза в училище

Вчера отбелязахме Световния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоза и насилието в училище. Жертвите на тормоз в училище стават момчета и момичета, независимо от тяхната възраст.  Под мотото „НЕ на тормоза в училище, но не само за ден!“ добротворците на БМЧК – Кърджали от Ардино, Бенковски, Джебел, Крумовград, Момчилград и Черноочене изразиха своята позиция и съпричастност към учениците и деца подложени на тормоз.

Старт на инициативите дадоха  доброволците от клуб „Помощ за щастие“ към СУ „Н. Й. Вапцаров“, с. Бенковски раздадоха розови лентички на ученици, учители и служители на училището, учениците от 1 до 4 клас с помощта на добротворците се събраха и наредиха под формата на сърце с розови балони в ръце.

Последваха ги червенокръстците от клуб „Надежда“ към ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий“, които раздаваха символични розови панделки и изготвиха картонена „розова фланелка“ на която всеки желаещ можеше да напише своето тематично послание, а в замяна да си вземе „любов“. Добротворците влязоха  класните стаи и прочетоха стихотворението на Лора Граймс, 14 годишно момиче което е системно малтретирано от свои съученици в училище.

За поредна година доброволците от клуб “От сърце” и Училищния ученически съвет към СУ “Васил Левски”, гр. Ардино се облякоха в розово, за да отдадат почит към жертвите на тормоз в училище и заедно да кажат едно голямо “НЕ” на тормоза. Те представиха кратка лекция на тема “Да тормозиш НЕ е модерно” на ученици от 4 клас в СУ “Васил Левски” и заедно изготвиха “Табло против тормоза”.

Инициативите продължиха  в Джебел, където доброволците на БМЧК от клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ Руска Пеева“ с наставник инж. Фатме Мустафа, бяха облечени в розови фланелки с надпис „Не на тормоза в училище“. Те казаха „СТОП НА ТОРМОЗА“ И „ ДА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И ДОБРОТАТА!“ и не за ден, а всеки ден. Ръчно изработиха постери, картонени сърчица в розов цвят с послание за един пълноценен живот без тормоз. Госпожа Ангелина Хаджиева – директор на училището проведе беседа с учениците и обсъди с тях проблемите за тормоза в училище и семейството. Призова всички да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на унижение. За финал младите червенокръстци изпратиха в небето розови балони символизиращи съпричастност към проблема с надежда посланията им да стигнат до всички.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка от добротворците към клуб „Добро сърце“, СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград премина с презентация и изготвяне на информационно табло целящи повишаване на осведомеността по темата. В знак на съпричастност червенокръстците изработиха табло и бяха облечени в розово показвайки своята толерантност и зачитане на различията.

Младежите от клуб „Щастливи с нас“ към СУ „Христо Смирненски“, с. Черноочене залепиха розови „тениски“ в училището и представиха тематична мултимедийна презентация по темата.  Добротворците направиха анонимно изследване сред учениците от петите и седми класове, целящо да даде представа за това до колко са информирани подрастващите по темата.

Инициативата ще продължи и утре с червенокръстците от ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали.

Нека кажем НЕ на тормоза в училище, на не само за ден, защото статистиката сочи, че повече от половината деца в България на възраст между 13 и 15 години са били жертва на тормоз или насилие в училище.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *