Тревога за въздушна атака в няколко руски града Министерството на извънредните ситуации съобщи, че радиостанциите са били хакнати

Сутринта на 22 февруари сигнали за въздушна тревога прозвучаха по радиото в няколко града на Руската федерация, предаде Meduza, позовавайки се на изданията Baza и „Осторожно, новости“.

„Внимание, издадена е тревога за ракетна атака. Всички трябва да се укрият веднага. Внимание, внимание, заплаха от ракетна атака“ – такова съобщение беше излъчено по радиостанциите Relax FM, „Авторадио“, „Юмор FM“ и Comedy Radio.

Предупреждението беше чуто от жителите на Пятигорск, Тюмен, Воронеж, Казан, Нижни Новгород, Магнитогорск, Белгород, Стари Оскол, Уфа и Новоуралск. Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че сървърите на радиостанциите са били хакнати.

„В резултат на хакерска атака срещу сървърите на редица радиостанции в някои региони на страната, в ефира беше излъчена информация за предполагаемо съобщение за въздушно нападение и заплаха от ракетен удар. Тази информация е фалшива и не е вярна. Учтиво ви молим да следите съобщенията в официалните източници “, се казва в изявление на министерството.

Инцидентът се случва само ден, след като руският президент Владимир Путин изнесе реч пред политическия елит на страната, обвинявайки за пореден път западните страни за пълномащабната война, която той сам започна непредизвикано срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. Американският президент Джо Байдън заяви в Полша, че Украйна никога няма да бъде победена, защото има подкрепата на свободния и демократичен свят. Освен това той припомни на руските терористи, че ако си позволят да нападнат страна от НАТО, режимът на Путин ще се сблъска челно със силата на най-могъщия военен алианс в историята.

В понеделникът Джо Байдън направи изненадващо и необявено посещение в украинската столица Киев – за първи път от началото на инвазията. Американският лидер се срещна със Зеленски на фона на сирени за въздушна тревога, които звучаха в Киев. Байдън публично демонстрира непоколебимата подкрепа на цивилизования свят към Украйна в борбата ѝ за свобода от руския терор.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *