В Кърджали освещават мозаечен трипих на празника на Свети Харалампий

Нов живот

В деня, когато християните почитат свещеномъченик Харалампий,в  средновековния манастир “Свети Йоан Предтеча” в Кърджали получиха дарение на мозаечен триптих, част от който е и образа на светеца.

Иконите се изработени в продължение на 6 месеца. Дарителите са пожелали красотата на образите да станат част от молитвения живот в манастира.

Затова отец Николай Величков е решил да освети мозаечните икони на празника на “Свети свещеномъченик Харалампий”, след Света Литургия.

По благочестива църковна традиция, на вечерното богослужение, в храма се носи пчелен мед, който на следващия ден се благославя с нарочна молитва. Това се прави, защото свещеномъченикът е считан за покровител на пчеларите.

В богослужебната книга “Требник” има молитва към светеца, която е именувана “Избавление от всяко зло”. Това показва, колко голям застъпник пред Бога е и как по неговите молитви се отблъсква мракобесното влияние на поднебесните сили на злото насочени към човека, припомня свещеникът.

Богослуженията в манастира ще се извършат на 9 февруари 2023 г. – Вечерня от 17:30 ч. И утреня от 6 часа на 10 февруари.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *