Кърджали изостава в развитието на туристическата инфраструктура, твърди експертът Михаела Кирчева

Валентина ИВАНОВА

Михаела Кирчева е сред малкото специалисти в сферата на туризма, работещи в област Кърджали. Тя е местен човек, влюбен в природата и познавач на забележителностите в региона. Завършва Езикова гимназия и „Международен туризъм“ във Варна. През 2005 година регстрира една от първите туроператорски фирми. От 2015 г. Заедно със съпруга си Васил Флоров управлява къща за гости в село Гняздово на язовир Студен кладенец и база за летни детски лагери и селски туризъм.

Зимата не е активен сезон в Източните Родопи. Групи идват в нашата къща за гости предимно по празниците или при семеен повод. Все са хора от България – Хасково, Стара Загора. Компании наеха цялата вила за Нова година. Заявки постъпват и за предстоящите именни дни през януари, споделя Михаела Кирчева.

Времето от Коледа до днес е благоприятно за пътуване. Хората вече се отърсиха от притесненията около пандемията и ограничителните мерки. В цял свят има оживление. Българите пътуват из страната и в чужбина. Природолюбители винаги идват и в Източните Родопи. Снегове и студове през зимата не ги спират. Запалени пътешественици има през всички сезони. Особено фотографи, търсещи спецификите на времето и пейзажа. Често майстори на кадъра отсядат в къщата за гости „Бягство при езерото“. Такива клиенти обаче са инцидентни. Затова семейството организира ски училище на Пампорово. Води кърджалийчета на 7 и повече години да правят своите първи стъпки в зимните спортове. По празници идват и българчета от чужбина.

Нашият бизнес се отпуши още през есента на миналата година. Сигурна съм че тази ще е още по-силна. След пандемията хората от страната вече гледат на природата и забележителностите в България с други очи. Интересът им към родното расте и все по-често избират дестинации у нас, установява Кирчева.

Като специалист по маркетинг в туризма, Михаела констатира че общинската власт в Момчилград работи усърдно за подобряване на условията за туризъм. Асфалтират се пътища, рекламират се забележителностите като Татул, Дамбала, Харман кая Елмалъ баба теке, водопадите между селата Летовник и Чомаково и др. Ардино също се нарежда сред отличниците. Обнови пътя до Дяволския мост, укрепи и обезопаси важни екопътеки. Черноочене също подобрява инфраструктурата, толкова важна и за развитието на туризма. Има природни феномени около Паничково, Комунига и др. Извън сезона могат да се организират наблюдения на елени в Ловно стопанство „Женда“.

Кърджали е най-изостанал в цялата област и като активност на общинската власт, и като инициативи на частния хотелиерски бизнес. От изложение на изложение с по една брошура туризъм не се прави. Приемат се едни и същи програми, които си остават само на хартия. Липсва Стратегия за развитие на туризма. Последната, изработена от екип специалисти, сред които и Кирчева, така и не вижда бял свят. От 2015 година не функционира и Съветът по туризъм.

Златоград е чудесен пример, от който Кърджали може да черпи опит. От край време маркетингът им е на ниво, сътрудничеството на кмета и бизнеса дава добри резултати. Знаят се приоритетите и всички работят в правилната посока, обобщава Михаела Кирчева.

Зима в Източните Родопи. Снимки Владимир Трифонов

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *