Зимно оживление се забелязва на Перперикон

Валентина ИВАНОВА

Обикновено зимният сезон беше изцяло мъртъв, почти до средата на март нямаше никакъв интерес от страна на туристите. Тази година обаче има значително оживление. За почивните дни  по Коледа и Нова година пристигат организирани групи от Бургас, Варна и София, отбелязва Георги Кючуков, един от най-дългогодишните и опитни екскурзоводи на Перперикон. Гидът смята, че в големите градове има развита туристическа култура и сериозни туроператори. Не са рядкост и чуждестранните туристи. Дори пристигат телевизии от цял свят, пожелали да представят красотите на Източните Родопи в своите страни. Още в първите дни на следващата година пристига екип на японска национална телевизия.

Свещеният град крие своя характерна красота през зимата. Времето през декември е подходящо за посещения. Температурата е по-приятна за разходка от летните жеги. Няма дъждове и снегове, които да затрудняват придвижването по каменните пътеки.

Досега са идвали хаотично все хора, отсядали по празниците в хотелите в Кърджали и на язовира. Ако от хотела им предложат да посетят някоя забележителност, ги насочват към Перперикон. Но невинаги се случва. Организираните посещения дават надежда, че Свещеният град ще се наложи като целогодишен туристически обект. Лошото е, че повечето автобуси с туристи минават през Перперикон и отпрашват към Златоград, където групите отсядат в хотелите. Явно там хотелите се промотират по-добре и привличат потока, отбелязва Кючуков.

Екскурзоводът Георги Кючуков в действие

Заинтересованите страни за развитието на туризма в Кърджали – община, частен бизнес, експерти-историчи, неправителствен сектор – така и не намериха сили да се обединят и да започнат истинска съвместна работа. През последните години Златогра с всички шумно рекламирани фестивали и събития дава чудесен пример, който трябва да следваме. Ако засилим рекламата, ако организираме различни интересни прояви, Кърджали може да постигне много повече от Златоград, категоричен е екскурзоводът.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *