Путин: Русия е готова да преговаря с всички страни, участващи в конфликта в Украйна, но те отказват

Русия е готова да преговаря с всички страни, участващи в конфликта в Украйна, но Киев и неговите западни поддръжници отказаха да участват в разговори, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

„Готови сме да преговаряме с всички участници в този процес за приемливи решения, но това зависи от тях – не ние отказваме да преговаряме, а те“, обяви още Путин в интервю за руската държавна телевизия, пише БТА.

Нахлуването на Русия в Украйна от 24 февруари предизвика най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война. Това е най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Засега краят на войната не се вижда.

Кремъл обяви, че ще се бори, докато не бъдат постигнати всичките му цели, докато Киев посочи, че няма да се успокои, докато всеки руски войник не бъде изхвърлен от цялата му територия, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Ние сме готови да преговаряме с всички участници за приемливи решения, но това зависи от тях. Не ние отказваме да преговаряме, а те, каза Путин пред държавната телевизия „Россия 1“.

По думите му Русия действа в „правилната посока“ в Украйна, защото Западът, воден от Съединените щати, се опитва да разцепи Руската федерация.

Вярвам, че действаме в правилната посока, защитаваме нашите национални интереси, интересите на нашите граждани, нашия народ. И нямаме друг избор, освен да защитим нашите граждани, каза още Путин.

Принципът „разделяй и владей“ е в основата на политиката на противниците на Русия, те винаги са се опитвали и продължават да се опитват да го правят, заяви още Владимир Путин.

По неговите думи от 2014 г. насам Русия се опитва да разреши ситуацията в Украйна по мирен път. „Винаги сме се стремили да гарантираме, че всички възникнали спорове се решават по мирен път чрез преговори. Но, за съжаление, отсрещната страна, другата страна, имаше различно отношение, започна, както много пъти съм казвал, а всички го знаем, да извършва там военни действия там“, припомни Путин.

Путин допълни, че събитията от последните месеци са му позволили да се убеди, че 99,9% от руснаците са готови да дадат всичко от себе си в името на родината.

„Що се отнася до основната част – 99,9% от нашите граждани, нашите хора, са готови да жертват всичко в името на родината си – за мен тук няма нищо необичайно. Това обаче още веднъж ме убеждава, че Русия е специална страна и имаме специален народ“, каза Путин.

Той заяви също, че е „100 процента сигурен“, че Русия ще е в състояние да унищожи системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, ако САЩ ги доставят на Украйна.

По думите това щяло да стане като с едно щракване с пръсти. В същото време, напомни руският президент, в Украйна „все още няма такива комплекси“. Пред репортери преди дни Путин отбеляза, че „Пейтриът“ е „доста стара система“ и не работи като руската С-300.

Междувременно председателят на Думата Вячеслав Володин, заяви, че долната камара на руския парламент подготвя закон за въвеждане на по-високо данъчно облагане за хората, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

„Правилно е да се отменят преференциите за тези, които са напуснали Руската федерация и да се въведе повишена данъчна ставка за тях“, написа Володин в приложението за съобщения Telegram.

Към началото на октомври някои местни медии съобщиха, че до 700 000 са избягали след обявяването през септември на мобилизация, чиято цел беше набирането на 300 000 души, които да бъдат изпратени на бойното поле. По това време правителството отхвърли като невярно това число.

13% данък върху доходите на физическите лица в Русия се удържа автоматично от местните работодатели. Руснаците, работещи в чужбина, трябва да плащат данъка самостоятелно, е оценката на Федералната данъчна служба на Русия.

„Напълно разбираемо е защо са избягали“, каза Володин. „Тези, които са разбрали, че са направили грешка, вече са се върнали. Останалите трябва да разберат: огромното мнозинство от обществото не подкрепя техния акт и смята, че те са предали страната си, роднините и приятелите си.“

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *