В област Кърджали няма тревожни нива на заразени с варицела

Валентина ИВАНОВА

През последните седмици на много места в страната се коментира нарастващия брой заразени с варицела. Подобно увеличение се забелязва и при данните, публикувани на сайта на Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Варицела има, но в нашата област стойностите не са екстремни стойности, няма  много заболели. Не може да се търси пряка зависимост между настъпилия зимен сезон и повишеното заразяване. Две години бяхме затворени заради Ковид 19.  Сега различните вируси циркулират свободно – и варицелни, и грипни, и парагрипни, коментира д-р Таня Беловска, ръководител на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Варицелата е се предава по въздушно-капков път. Най-много в област Кърджали са установени заразени в детска градина в Черноочене. Децата влизат в контакт най-лено в затворени помещения и си предават болестта едно на друго. Видимят симптом са сърбящите обриви по цялото тяло.

Полиморфният обрив, тип «Звездно небе» е характерен за Варицелата. При установяване, родителите трябва задължително да се обърнат към личния си лекар, в никакъв случай да не прилагат самолечение с антибиотици или други медикаменти, които не са им предписани, обяснява специалистът. Д-р Беловска не споделя ширещите бабешки съвети, когато има обрив, болният да не се къпе. Напротив, съветва да се спазва стриктно личната хигиена.

Тя припомня една тактика на Британската здравна система, наречена «Варицела парти». Когато едно дете се зарази с Варицела, майката прави кексове и пандишпани и кани други родители да доведат своите деца. Целта е да се инфектират едно от друго, за да прекарат заболяването навреме. Защото, колкото по-възрастен е един пациент, толкова по-тежко протича Варицелата.

Установено е, че млади родители, които се заразяват от децата си, прекарват заболяването с температура и с усложнения, докато при децата протича леко.

Напоследък вече има ваксина, но тя не е задължителна, не е в имунизационния календар. Всеки родител решава дали да я постави на детето си. Тя не е евтина, но е я има в аптеките и се препоръчва от лекарите.

На национално ниво се обсъжда ваксината срещу Варицела да влезе в задължителния имунизационен календар, добавя д-р Таня Беловска.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *