Мюзеки Ахмед от Кърджали получи награда от Висшия мюсюлмански съвет

Нов живот

Висшия мюсюлмански съвет връчи годишните си награди за принос към развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната, които носят името на първия главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди.

Церемонията се състоя в присъствието на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районни мюфтии.

Сред официалните гости на тържественото събитие бяха главният прокурор на Република България Иван Гешев, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, министърът на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов, народни представители, областният управител на София Митко Михайлов, посланици, представители на религиозните общности в страната.

Гостите бяха приветствани от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

С почетната награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ беше удостоен журналистът и издател Мюзеки Ахмед. Той получи отличието за дългогодишния му принос в медийното отразяване на дейността на Мюсюлманското изповедание и проблемите на мюсюлманската общност в България.

Отличие получи и Юсуф Хаджи Исмаил – бивш учител и имам, възпитаник на ДУ „Нювваб“ – гр. Шумен, който е служил основно в с. Тодорово, общ. Исперих. Юсуф Хаджи Исмаил беше номиниран за наградата за приноса му към съхраняването на традициите на мюсюлманската общност и предаването им на новите поколения.

Почетният плакет беше приет от районния мюфтия на Разград Мехмед Аля и връчен от главния прокурор Иван Гешев.

„За мен е чест да връча тази награда на един добър човек! Наградите тази вечер показват, че България е място, където хора от различни религии живеят в дух на толерантност и разбирателството от векове. Това показва, че тук живеят добри хора! Разбира се, всичко това трябва да се поддържа. Аз като вярващ човек вярвам, че всеки вярващ, не може бъде лош човек и неизбежно прави добро“, заяви главният прокурор при връчването на наградата.

С награда на името на първия главен мюфтия на България беше удостоена и Мевлюде Фере – дългогодишна преподавателка в целогодишния Коран курс в гр. Сърница, обл. Пазарджик. Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи отличието.

Имамът от село Попица, общ. Бяла Слатина Исмаил Исмаилов също беше сред отличените с наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ за приноса му в развитието на Ислямската религия в труден регион. Почетният плакет беше връчен от посланика на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Един от най-големите радетели за толерантността в България доц. Михаил Иванов също получи наградата за принос в развитието на мюсюлманската общност. Общественикът, защитник на човешките права и бивш съветник на президента д-р Желю Желев беше номиниран за наградата заради дългогодишния му принос към институционалното развитие на Мюсюлманското изповедание и съпричастността му към проблемите на мюсюлманската общност в България.

Наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ е учредена през 2017 г. Тя носи името на първия главен мюфтия на България, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г.

Целта на наградата е лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната да получат публично признание и да популяризираме техните действия.

⬇ Последвайте ни и в Facebook ⬇

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *