Двадесет и шест семейства в област Кърджали върнаха еднократната помощ за ученици в първи и осми клас

Валентина ИВАНОВА

Дведесет и шест семейства в област Кърджали върнаха еднократната помощ, получена от държавата за учениците, записани в първи и осми клас през учебната 2020-2021 година, съобщи за „Нов живот“ Цветомир Хаджиев, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Еднократната помощ е в размер на 300 лева и се отпуска за ученици, записани в първи и осми клас в държавните и общинските училища, когато живеят постоянно в страната и не са настанени в социални домове. Родителите трябва да предоставят бележка от училището, че детето е записано в първи или осми клас, пояснява той.

Средствата подлежат на връщане при натрупване на 5 и повече неизвинени отсъствия в рамките на месец или ако ученикът прекъсне обучението си.
Общо еднократна помощ е отпусната на 967 семейства за ученици в първи клас през 2020-2021 година в област Кърджали. От тях има три случая, когато се е наложило връщане на сумата. Те са в общините Черноочене и Кърджали. Като причина две от семействата са посочили заминаване в чужбина. Само едно дете е допуснало повече от 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец и родителите е трябвало да възстановят помощта.

За тази учебна година няма случаи, но все още сме в началото, а и обработката на информацията идва със забавяне при нас. След приключване на първия срок ще стане ясно колко семейства ще трябва да връщат  средствата, посочва Хаджиев.

За миналата учебна година подкрепа от 300 лева са получили семействата на 1054 осмокласници в областта. Наложило се е 23 от тях да връщат парите. Данните показват, че 21 осмокласници не са посещавали редовно учебните занятия и са допуснали повече от 5 неизвинени отсъствия. Най-много са установени в община Кърджали – 13. В Крумовград са 8, а в Момчилград – 2. Само за две деца е посочено преместване на семейството в друго населено място.

До момента през новата учебна година няма регистриран случай на нарушение сред осмокласниците.

1 Отговор

  1. Иванка каза:

    Искам да знам какво да правя и какви документи трябват от училището

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *