Путин отчете 318 000 мобилизирани, зове за извеждане на цивилните от Херсон

Руският президент Владимир Путин призова цивилните в окупираната украинска област Херсон да бъдат евакуирани, съобщават руските медии.

„Хората, които живеят в Херсон трябва да бъдат изведени от зоната на най-опасните действия, защото цивилните не бива да страдат,“ заяви Путин на среща с младежки и доброволчески организации по повод Деня на народното единство. Руският лидер положи цветя на паметника на Минин и Пожарски в Москва.

Президентът отчете също така, че 318 хиляди души са били мобилизирани. Според указа му от 21 септември мобилизацията трябваше да обхване 300 хиляди резервисти. Хилядите над тази бройка са доброволци, обясни президентът на РФ.

49 000 от мобилизираните вече изпълняват бойни задачи, останалите още се подготвят на полигони в цялата страна.

Мариупол е известен и древен руски град, изтъкна още Владимир Путин.

„Там Петър I е основал първата си военна флотилия и е удържал първите си победи, след това Суворов там е започвал своите степни походи, а Екатерина II е устройвала тези земи“, изтъкна Путин и отбеляза, че вече са започнали обсъждането на възстановяването на Донбас и Мариупол. Той заяви, че е необходимо да бъдат възстановени жилища, детски градини, библиотеки и музеи, както и много други социални и инфраструкурни обекти.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *