Иран праща балистични ракети на Русия. В Киев казват, че не могат да им противостоят

Иран се готви да изпрати около 1000 допълнителни оръжия, включително балистични ракети „земя-земя“ с малък обсег и още бойни дронове, на Русия, за да ги използва във войната й срещу Украйна, съобщи Си Ен Ен, като се позова на официални лица от западна държава, която следи отблизо оръжейната програма на Техеран.

Доставката се следи отблизо, тъй като това ще бъде първият случай на изпращане от Иран на модерни прецизно управляеми ракети за Русия, което може да даде на Кремъл значителен тласък на бойното поле.

Междувременно говорителят на Въздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че Русия планира да разположи ирански ракети на северната граница на Украйна, а Киев няма защита срещу тях. „Едната ракета е с обсег 300 км, а друга е на 700 км. Това са балистични ракети. Теоретично е възможно да ги сваляме, но на практика е много трудно да го направим със средствата, с които разполагаме. Имаме средства за противовъздушна отбрана, но не и за противоракетна отбрана“, каза той.

В същото време стана известно, че около сто украински военнослужещи в Германия завършват обучението си от норвежки инструктори за използване на зенитно-ракетните комплекси NASAMS, които може да пристигнат в Украйна през следващите няколко дни, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Според Си Ен Ен последната пратка оръжия от Иран за Русия е включвала около 450 безпилотни летателни апарата. Миналата седмица украински официални лица заявиха, че са свалили повече от 300 ирански безпилотни самолета.

Очакваната нова пратка би означавала значително увеличаване на иранската подкрепа за военните усилия на Русия. Въпреки че не е ясно кога точно ще пристигне пратката в Русия, официалните лица смятат, че оръжията със сигурност ще бъдат доставени преди края на годината.

САЩ също така твърдят, че Иран е изпратил военен персонал в Крим, за да подпомага руските безпилотни атаки срещу украински цели.

Изпращането на допълнителни ирански оръжия на Русия е ход, който вероятно ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията със САЩ. В понеделник пратеникът на САЩ за Иран Роб Мали заяви, че администрацията на Байдън няма да „губи времето си“ за преговори за съживяване на ядреното споразумение, „ако нищо няма да се случи“. Подкрепата на Техеран за Русия във войната в Украйна и потушаването на общонационалните протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември, накараха САЩ да наложат допълнителни санкции на Иран.

По-рано този месец Джон Кърби, координатор по комуникациите в Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че присъствието на ирански персонал е доказателство за прякото участие на Техеран в конфликта.

В понеделник Мали се изказа категорично против доставката на безпилотни летателни апарати от Иран. „Знаем, че тези безпилотни летателни апарати са били използвани за нападения срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура. И знаем, че пред лицето на всички тези доказателства Иран продължава да лъже и да отрича, че това се случва“, каза Мали.

Преди известно време в. „Вашингтон Пост“ също съобщи за плановете на Иран да изпрати ракети и допълнителни дронове на Русия.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *