Десетки дранговчани и приятели на Дрангово изкачиха връх Калята

Нов живот

Десетки дранговчани и приятели на Дрангово от Бенковски, Златоград, Кирково и Кърджали изкачиха вчера историческия връх Калята край село Дрангово.

Походът беше организиран от Инициативната група „По стъпките на миналото към бъдещето на Дрангово“ по повод 110-та годишнина от Освобождението на Дрангово от османско робство. Колоната към върха поведе Мирослав Караджов от махала Караджовска, която се намира в подножието на върха. Той се оказа отличен познавач на местността. Изкачването започна откъм страна на Дрангово.

Този ден ще остане паметен за дранговчани. На върха, до руините на крепостта и до триангулачния знак , поставен от Географския институт преди седемдесет години Валери Ковачев от Инициативната група връчени на кмета селото Радостина Чилингирова първи символи на Дрангово емблема и знаме. Той обяви и девиз на селото – „Горди с миналото – отговорни за бъдещето!“, който беше приет с бурни ръкопляскания“. След церемонията на 786 метра надморска височина, участниците в похода се преоблякоха с бели фланелки с емблемата и девиза. Те бяха дарени от Иван Чолаков и неговия син Васил, които не забравят дранговските си корени.

Участниците в похода разгледаха останките от крепостта. Повечето от тях ги видяха за първи път. Според предание крепостта е била превзета с хитрост от поробителя. Тя е имала отбранителни функции.

Поробителят я атакувал през деня, но не успял да я превземе и се оттеглил. През нощта пуска към върха стадо кози със запалени свещи на рогата  Пазителите на крепостта като видели многобройните странни светлини, които се изкачват към върха, помисли, че това е многобройна войска и напускат крепостта.

Спускането от върха беше откъм страна на Китна. Беседката и чешмата, недалеч от вилата на някогашния Аграрно-промишления комплекс /АПК/ в Бенковски, бяха мястото за почивка и подкрепителна закуска.

Кметът на селото Радостина Чилингирова връчи от името на Инициативната група на всички деца, участници в похода „Лист на родолюбеца“, в който е отбелязано, че на 23 октомври 2022 г. са изкачили връх Калята по случай 110-та годишнина от освобождението на Дрангово от османско робство.

Най-младият участник в похода Джулияна Енчева и най-възрастният – д-р Николай Михов получиха книгата „Дрангово назад във времето“ с автограф от автора – журналистът от „Нов живот“ Валери Ковачев.

След като утолиха жаждата от прехода в горещия октомврийски ден и завъртяха едно хоро, всички се отправиха към точката, от която тръгнаха към върха – разклона за махала Караджовска, с очакване на следващата инициатива на Инициативната група която ще бъде скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *