На тържествената сесия на общинския съвет оповестиха новите Почетни граждани на Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Празнично пременени общински съветници, служители в администрацията и граждани изпълниха залата на театъра, за да присъстват на тържествената сесия, посветена на Празника на Кърджали.

Гости бяха областният управител Даниел Делчев и заместникът му Бисер Николов, кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателите т на общинските съвети на Черноочене и Момчилград, бившите кметове на Кърджали Милан Миланов и Расим Муса, представители на религиозните общности и неправителствения сектор, почетни граждани на Кърджали. Специално присъства зам.кметът Исмаил на побратимената гръцката община Комотини. Не дойдоха депутатите, избрани от 9-ти МИР, защото присъствието на всеки от тях в народното събрание днес е от решаващо значение за избор на председател.

Вълчо Милчев

Председателят на местния парламент Юсеин Ахмед даде начало на заседанието, на което присъстваха 39 от всичките 42 общински съветници.

Приветствие поднесоха областният управител Даниел Делчев и гостът от Комотини.

Наградата на Иванко Маринов бе получена от съпругата му Тамара

В първата точка от дневния ред кметът на общината инж. Хасан Азис направи равносметка на свършената работа от неговата администрация от октомври 2021 година до днес. Реализираните проекти с европейски средстава са на стойност 36 милиона лева.

Продължиха дейностите, свързани с подобряване облика на града. Приключва ремонтът на улици и тротоари за 5 млн. лв., по който бе обновен площад „Хаджи Димитър“, бе построен пешеходен мост в парк „Арпезос“, бе извършена рехабилитация на 10 улици в централната градска част, Възрожденци и Пазара. Освен това стартира ремонт на детски площадки.

Приключи 2 млн Косево, Тополчане и др. и водоснабдяване на Главатарци. Има девет готови технически проекта за водоснабдяване на малки населени места. Амбициозната програма на общината предвижда до края на следващата година да не остане населено място без водоснабдяване.

Зиятин Нуриев

Общината продължи усилията за развитие на туризма. 8 852 000 лева е стойността на проекта за реставрационни дейности в Перперикон, а за изграждането на посетителски център и 3Д заснемане на комплекса по българо-гръцки проект са предвидени 2 270 000 лева.

Сред приоритетите в управлението е грижата за децата. Реализиран е проект „Заедно за щастливо детство“ за 286 хиляди лева с 4 детски градини.

Връчени са 6 стипендии „Кърджали“ на 24 май. С тях общият брой на стипендиантите става 49. От 2022 година общината ще връчва още една стипендия – за социално слаби млади хора.

Съпругата на Мордо Данон получи неговата награда

Построен бе детски въжен атракцион в парк „Простор“. След две години Ковид, на 1 юни заработи детското влакче.

Пред общината заработи за първи път Коледен базар. Монтиран бе общ празничен кът за Великден и Байрам за традициите и опознаване на обичаите на различните религии.

Общината получи награда за развитие на спорта от сайта Кмета.бг. Местните клубове получават от бюджета с 300 хиляди лева годишно

Изградени са 12 социални услуги, като две от тях се финансират от общинския бюджет.

През 2022 г. завърши изграждането на инфраструктура за три нови социални центъра.

Над 2 млн лева струва  се извършеният ремонт, оборудване и обособяване на 69 социални жилища. Реализират се още 6 проекта по ОП „Региони в растеж“. Назначени са 468  лични асистента към месец май, а 2100 души получават топъл обяд.

Емил Младенов

Жителите на общината са в дъното на всичко, случило се от 110 години насам. Те превърнаха Кърджали в столица на толерантността. Съжителството и разбирателството на хора от различни етноси и религии е вм основата на модела, който е пример за България, завърши отчета си кметът Хасан Азис и поздрави от трибуната всички жители на общината.

Почетен знак на община Кърджали – златен получи инж. Неби Анъл, изпълнителен директор на „Теклас – България“

По втората точка от дневния ред бяха оповестени носителите на званието „Почетен гражданин“. Те са Вълчо Милчев, Иван Маринов (посмъртно), инж. Емил Младенов, Зиятин Нуриев и инж. Мордо Данон (посмъртно).

Наградата на Иванко Маринов получи съпругата му Тамара, а на Мордо Данон – съпругата му Ребека.

Със заповед на кмета бе връчен и почетен знак на община Кърджали – златен на инж. Неби Анъл, изпълнителен директор на „Теклас – България“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *