Бразилия, Аржентина и още седем от Организацията на американските държави отказват да подкрепят антируска резолюция за Украйна

Девет държави – членки на Организацията на американските държави (ОАД), не подкрепиха резолюция, осъждаща действията на Русия в Украйна. Това беше съобщено на 7 октомври по време на 52-рата Генерална асамблея на ОАД, която се провежда в Перу.

Декларацията беше подкрепена от Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Барбадос, Белиз, Гватемала, Гренада, Гвиана, Хаити, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Доминика, Суринам, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Тринидад и Тобаго, Уругвай, Чили и Еквадор. Това беше съобщено в Twitter на организацията.

Представителите на Аржентина, Боливия, Бразилия, Доминика, Ел Салвадор, Хондурас, Мексико, Никарагуа и Сейнт Винсент и Гренадини отказаха да подкрепят антируската декларация.

След 15-ата Конференция на американските министри на отбраната (CDMA) на 29 юли Аржентина, Бразилия и Мексико отказаха да се присъединят към позицията на Запада за осъждане на конфликта в Украйна. Мексиканските представители добавиха също, че ситуацията около Украйна е извън компетенциите на CMDA.

През април Съветът на ОАД лиши Русия от статута ѝ на постоянен наблюдател в Организацията на американските държави. Отбелязва се, че решението е взето в контекста на руската специална операция за защита на цивилното население в Донбас.

Венецуелският министър на външните работи Феликс Пласенсия осъди решението. Той добави, че ОАД се е превърнала в безполезен орган, който напълно е загубил значението си.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *