Как украинците измамиха руското командване

Войната премина в своята трета фаза, която обещава да бъде доста непредсказуема. Това коментира в анализ за БНТ Камен Невенкин. Всичко това се случва на фона на разнопосочни събития от географска гледна точка, като  бушуваха страстите около поредните катастрофални наводнения в Карловско и кончината на британската кралица Елизабет Втора.

Започналата във вторник, 6 септември, като малка локална атака, украинската офанзива постепенно се разрасна като снежна топка и към събота сутринта, 10 септември, военните сили на Украйна – ЗСУ вече бяха излезли в оперативен простор. От там нататък за агресорите имаше само един изход – да бягат презглава накъдето им видят очите.

Позорното бягство на описваната доскоро като втората по сила армия в света продължи и през целия неделен ден, и към залез слънце на много места остатъците от разгромените й части се оттеглиха отвъд руско-украинската граница. Така буквално за няколко дни почти цялата Харковска област, чиято площ доближава тази на Нидерландия, бе освободена от окупаторите.

Дали тази победа на ЗСУ обърна хода на войната? Напълно е възможно, но още е рано да се каже. Това което е сигурно е, че към този момент инициативата на бойното поле трайно премина от руснаците към украинците и предполагам, че дори и тези от вас, които имат повърхностни знания по военно дело разбират колко важно е това, посочва Невенкин.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *