Фон Дер Лайен: Време е за таван на цената на руския газ в Европа. От Москва веднага ѝ отговориха

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е настъпил моментът да се въведе таван на цената за руския газ, който се доставя в Европа, за да се противодейства на опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира европейския енергиен пазар, предаде Ройтерс.

„Твърдо съм убедена, че е време да се въведе ценови таван за руския газ, доставян по тръбопроводите за Европа“, заяви тя пред репортери в рамките на среща на германски консервативни депутати в град Мурнау.

Според в. „Файненшъл Таймс“ финансовите министри от страните на Г-7 (САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония) днес ще одобрят въвеждането на таван на цените на руския петрол.

Таванът на цените на петрола ще започне да действа от 5 декември, а за руските петролни продукти – от 5 февруари.

В този случай страните от Г-7 се надяват, че Индия ще се присъедини към въвеждането на таван на цените на руския петрол и петролни продукти.

Съвсем скоро в ЕС трябва да влезе в сила ембарго върху вноса на петрол и петролни продукти от Русия. Все още не е ясно дали то ще бъде заменено от възможността за доставка на петрол с ограничена цена.

Ден по-рано вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви, че Москва няма да доставя петрол на страни, които ще ограничат цените на петрола.

А в същото време според „Уолстрийт Джърнал“ анализатори твърдят, че Китай и Индия едва ли ще подкрепят ценовите ограничения въпреки желанието си да намалят разходите за внос на петрол.

Междувременно след изказването на Урсула фон дер Лайен, последва реакция на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в Telegram: „“Време е ЕС да въведе таван на цените на руския газ по тръбопроводите“, заяви леля фон дер Лайен. Ще бъде като с петрола. Просто в Европа няма да има руски газ“, написа той.

Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

2 Отговори

  1. Саши каза:

    За тая няма ли психиатрия?

  2. Истината каза:

    Леля ли??? Тази е една бабичка. Поставена от краварите. Тепърва започва. Европа не може без ВЕЛИКА РУСИЯ. НО ЗИМАТА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *