Politico: В Донбас са загинали наемници от САЩ, Канада и Швеция

Наемниците са били част от „силите за специални операции“ на украинската териториална отбрана, отбелязва изданието.

Тази седмица бяха убити двама американци, канадец и шведски гражданин, участвали в боевете в Донбас на страната на Киев. Това се казва в статия, публикувана в събота в Politico, съобщава ТАСС.

В материала са цитирани думите на „командира на чуждестранните бойци“ Руслан Мирошниченко. Той обяснява, че това са гражданите на САЩ Люк Люцишин и Браян Янг, Емил Антоан Роа-Сироа от Канада и Едуард Селандер Патриняни от Швеция. Наемниците са били част от „силите за специални операции“ на украинската териториална отбрана, тяхното подразделение „е базирано близо до Северск“.

Наемниците са загинали при обстрел на 18 юли край село Григоровка, след като им било заповядано „да заемат бойни позиции“. Изданието нарича Люцишин „американец от украински произход“. В САЩ той е работил в полицията. Мирошниченко отбелязва, че Йънг е преминал военна служба в САЩ в миналото, Роа-Сироа преди това е бил свързан с Френския чуждестранен легион.

В петък говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди пред журналисти, че наскоро двама американци са загинали в Донбас. От ведомството не съобщиха имената им. Властите на САЩ многократно са призовали американците да се въздържат от посещение в Украйна, включително от пътуване там за участие във военни действия, добавя ТАСС.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *