Путин подписа закон: 20 години затвор за преминаване на страната на врага при война

Президентът на Русия Владимир Путин подписа федерален закон, който приравнява към държавна измяна преминаването на страната на противника по време на военни действия, съобщава Газета.ру.

В Наказателния кодекс се въвежда наказателна отговорност във връзка с участието на руски граждани във въоръжен конфликт или военни действия на територията на чужда държава, когато това е в противоречие с интересите на Руската федерация.

За подобно деяние се предвижда максимално наказание от 20 години лишаване от свобода.

Това наказание може да бъде прилагано и в случай на шпионаж, както и предаване на чужда държава или чужда организация на информация, която представлява държавна тайна.

По-рано днес Путин подписа и закон за контрола на дейността на чужди агенти, който влиза в сила от 1 декември тази година. Законът е за контрол на дейността на лица, които се намират под чуждо влияние.

На такива хора се забранява творческа дейност, финансирана от бюджета. Няма да се разрешава още да дават екологична експертиза и няма да бъдат признавани от обединенията на работодателите и търговско-промишлените палати.

Снимка: AP/БТА
Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *