Англичани събраха над 4000 души от цял свят на фест над Серафимово (Снимки)

Над 4000 души от цял свят се събраха на десетото юбилейно издание на фестивала Meadows In The Mountains, който започна снощи на ливадите над смолянското село Полковник Серафимово с каба гайди и родопско хора. На 850 метра надморска височина се чува реч на поне 10 езика на дошлите на феста.

На откриването чужденци и нашенци завъртяха кръшни хора, с песните и свирнята на фолклорната група към читалището в Полковник Серафимово. Организаторите на събитието са англичани, които живеят от години в селото. Фестивалът продължава до 5 юни включително, като програмата е изпълнена с музикални изпълнения на живот от групи и индивидуални изпълнители на сцени на ливадите. Купонът събира хора от десетки нации, които с музика и танци се забавляват пред сцените през цялата нощ до ранни зори. За четирите дни на фестивала чужденците си купуват пакети с билет и престой от организаторите. Фестът е с огромна популярност в Европа, в челото е на класациите на фестивалите по света на титулувани издания.

Фестивалът е колоритен, тъй като облечени и гримирани като за карнавал, чужденците танцуват денонощно на поляните около сцени, на които се редуват десетки изпълнители. Те свирят и пеят на живо до 2 часа през нощта, а след това тече дискотека с диджеи и електронна музика до сутринта. Музикалната палитра включва рок, фюжън, джаз, ударен клубен саунд, техно и хаус. За всеки концерт или събитие билетите се запазват по интернет.

Нестандартното за нашите ширини английско парти, е съпътствано с уъркшопове, атрактивни артинсталации и различни забави и стана модно в света, привличайки все повече чужденци в Родопите. Фестивалът се провежда на ливади в местността Крушата, където са 35-те декара имот на Дънкан и Канди Сас. Феновете са на възраст основно между 20 и 30 години.

„Привлича ги България като магична държава с красива природа и добра енергия“, казват семейство Сас. Бенджамин и брат му са организатори на феста. Родителите им са едни от първите чужденци, заселили се в Серафимово.

„Около 3500 души са пристигнали с билети за фестивала от чужбина. Има хора от всички раси и континенти. Още около 500 – 600 души допълнително пристигнаха. Основната част са настанени на палатки на ливадите, но и всички къщи в селото, които предлагат нощувки, са пълни, около 600 души спят в селото“, каза кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев.

Хората в селото са доволни, тъй като си докарват някой лев от нощувки и обгрижване на гостите. Заради пандемията две години фестивала не се проведе, но сега интереса е много голям, казват от Полковник Серафимово.

Още в първия ден на фестивала бяха образувани две бързи производства за съхранение и притежание на наркотични вещества срещу англичани. Полицията претърсва жилище в селото и намира 10,88 грама марихуана. В същия ден на пътя Смолян – Рудозем e спрян за проверка лек автомобил „Рено Клио“, управляван от друг британски гражданин. При извършен тест за употреба на наркотични вещества, уредът отчел наличие на канабис. Нарушителите са задържани за срок до 24 часа, съобщиха от полицията.

Източник и снимки: smolyanpress.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *