Обсъждат предсрочно отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

Народният представител Михал Камбарев и Костас Куртидис – заместник-префект на Източна Македония и Тракия, отговорен за област Ксанти, направиха обход на пътя от гръцка страна към ГКПП Рудозем-Ксанти и обсъдиха възможността за предсрочното му отваряне за лекотоварен трафик. Те ще настояват пред властите си пунктът да бъде отворен за туристически трафик още този септември.

Цялостното изграждане от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се предвижда да завърши не по-рано от края на 2023 г. Именно с пълното завършване на пътя към момента се свързва и отварянето на ГКПП край Рудозем за трафик.

Пускането предсрочно на лекотоварен трафик през пункта би изисквало временно насочване на трафика през съществуващ път за леки автомобили между селата Димарио и Меливия. Характеристиките му не позволяват преминаване на товарни автомобили, но все пак биха направили възможно обслужването на туристическия трафик, посочва Камбарев.

По трасето от гръцка страна в най-напреднал етап на изграждане е лотът, свързващ гръцкото село Димарио със самия пункт. Очаква се той да бъде завършен в края на септември тази година. Камбарев и Куртидис посетиха участъка и направиха оглед на етапа на изграждането му с представители на строителната фирма.

„По всичко личи, че поставеният срок за завършването на участъка до септември 2022 г. ще бъде спазен. Технически е възможно и реалистично пунктът да бъде отворен за преминаващи леки автомобили с туристическа цел още тази есен“, заяви Камбарев. Имайки предвид, че подобен сценарий не е обсъждан на междуправителствено ниво до момента, Камбарев и Куртидис декларираха, че ще инициират дискусия между министър-председателя на България и този на Гърция за предсрочното отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти.

Снимка: Трасето от ГКПП – Рудозем  в гръцката част, което в момента се изгражда, е с тежка за строеж инфраструктура, правят се мостове и укрепителни съоръжения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *