Емил Младенов: Искаме форсмажор заради войната

Поскъпването на материалите води до катаклизми в жилищното строителството

Валентина ИВАНОВА

Инж. Емил Младенов е роден на 26 април 1941 година в село Якимово, област Монтана.  Завършва Висшия институт по архитектура и строителство в София, специалности “Геодезия“ и  „Хидроинженерство“. Идва в Кърджали през 1966 година и започва работа на изграждащия се тогава язовир. Впоследствие работи в „Изграждане на селищни системи“, „Хидрострой“, СМК. След 1989 година е в частния строителен бизнес, където реализира редица жилищни сгради и индустриални обекти. Младенов е сред учредителите на Камарата на строителите в България. От създаването на областното представителство в Кърджали до днес е негов председател.

В края на февруари 2022 година инфлацията в България беше към 8 процента. Заради започналата война в Украйна, тя вече надхвърля 10 на сто. Това се отрази на строителството, както и на всички сфери на живота. Някои материали не само поскъпнаха, но и изчезнаха, което предизвиква безпокойство в бранша.

Традиционно 80 % от желязото се внасяше от Русия и Украйна. Военните действия прекъснаха всякакъв обмен. Камарата на строителите се надява вицепремиерът Корнелия Нинова да е договорила с Турция някаква възможност за внос оттам. Но целият Европейски съюз гледа към Турция, дори увеличи квотата на южната ни съседка. Дано и ние успеем да се доредим. Така коментира ситуацията областният председател на Камарата на строителите в Кърджали инж. Емил Младенов.

Опитният предприемач вижда отражението на различните фактори върху икономическата среда у нас. Един от тях е държавната намеса при определянето на минималната работна заплата. Всяко нейно покачване повлича увеличаване на всички възнаграждения и налива масло в спиралата на инфлацията. Тази регулация трябва да отпадне, смята инж. Младенов.

От години бизнесът негодува, че държавните служители не плащат осигуровки, а лежат на гърба на данъкоплатците и са тежест за бюджета. Всички правителства се стремят да угаждат на тази част от работещите, за сметка на останалите, което не изглежда правилно. Управляващите трябва да помислят как да се промени несъответствието.

В строителството самият бизнес си регулира заплатите. Те вече гонят европейските. Много от майсторите поработиха в чужбина, усвоиха умения и технологии, възприеха друг тертип на работа. Някои се върнаха в България и прилагат наученото тук. Затова вече много бързо се строи, използват се добрите практики в организацията на процесите, прилагат се нови технологии, влагат се качествени материали.

Освен желязо, в строителството се използват различни суровини. Някои са внос, други се произвеждат в България. Себестойността им обаче е свързана с горивата, с електроенергията и когато те се повишават, се оскъпяват и материалите. Например, цимент и фаянс се произвеждат у нас, но цените им се покачват постоянно, защото се калкулира увеличението при природния газ, използван за пещите. Държавните компенсации за тока покриват само донякъде разходите, коментира доайенът в строителството в Кърджали.

Поскъпването на материалите ще доведе до големи катаклизми в жилищното строителството, прогнозира инж. Емил Младенов. Фирмите, които са на привършване на обектите си, някак ще се оправят. Проблеми ще имат, ако са по средата. Клиентите вече са платили аванс по сключените договори и трудно ще приемат допълнително плащане. Очаквам бум на съдебни дела. Много предприемачи купиха парцели, бутнаха старите постройки, но като виждат какво става, се чудят. И има дълго ще се чудят, смята инж. Младенов.

Камарата на строителите е направила разчети и е поискала да Народното събрание да гласува въвеждане на извънредно положение – форсмажор – в държавата заради войната. Тогава двете страни по договорите се освобождават от задълженията си. Предприемачите искат парламента да регламентира преоценка от 25 % по договорите. Това е особено важно за довършване на обектите с обществени поръчки. Който е на някаква фаза от строителството, да го довърши като му се заплати при отчетена инфлация.

Доста фирми в бранша се отказват, изчакват развоя на събитията в Украйна. В същото време хората искат да си вложат парите в недвижим имот, за да ги спасят от обезценяване заради инфлацията. А и банките не им предлагат никакви лихви.

Областният председател на Камарата на строителите отбелязва, че работещите в чужбина продължават да си стоят къщи и апартаменти у нас. Интересното в Кърджалийско е как се регистрира фирма за изграждане на един обект. Ако строителят реши да започне друг, регистрира нова фирма. Такива са 35 процента от компаниите в областта. В Черноочене например има най-малко 15 строителни фирми. Такова нещо в други райони на страната не се забелязва, констатира инж. Младенов.

Строителството в региона продължава въпреки проблемите. Забелязват се нови обекти, не само в Чернооченско, а и по пътя за Маказа, в община Кърджали на терените, покрай бъдещия околовръстен път, дори в района на Подкова. На изхода на областния град израства първият ритейл парк. Жилищни кооперации продължават да се изграждат в централната градска част, във „Възрожденци“ около пасарелката. Там вече се задръсти, но търсенето продължава. Така че и строителството ще продължава, завършва инж. Емил Младенов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *